Kapat fartyg slet sig utanför Somalias kust

Det senast kapade fartyget, fiskebåten FV Naham 3, som just nu hålls av somaliska kapare utanför Somalias kust slet sig den 26 juli från sina förtöjningar. HMS Carlskrona har varit i området sedan några dagar och har följt utvecklingen på plats.

FV Naham 3 har drivit någon dag längs Somalias kust. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten
Fiskefartyget Naham 3 slet sig från det sjunkna fartyget MV Albedo häromdagen. Foto: Försvarsmakten
FV Naham 3. Foto: Försvarsmakten
Naham 3 har nu ankrat nära Somalias kust. Foto: Försvarsmakten

FV Naham 3 har sedan en tid varit förtöjd vid ett annat kapat fartyg, MV Albedo. Den 7 juli sjönk Albedo men Naham 3 var fortfarande fast förtöjd vid fartyget. Allt sedan den 7 juli har situationen i området övervakats av EU Navfor och sedan några dagar finns Carlskrona i området.

Carlskronas helikopter observerade vid 9-tiden lokal tid den 26 juli att FV Naham 3 slet sig från förtöjningen och började driva fritt. Aktivitet observerades på fartyget och efter en stund fick personalen på fartyget i gång motorn. Eftersom det fortfarande finns pirater och gisslan kvar på Naham 3 har Carlskrona fått order att övervaka situationen. Fartyget har nu ankrat utanför Somalias kust.

- För att inte äventyra gisslans situation övervakar och utvärderar vi kontinuerligt situationen, säger Mathias Jansson, chef för HMS Carlskrona.

FV Naham 3 från Oman är en större fiskebåt som kapades den 26 mars 2012.

Tidigare under insatsen i EU Navfor Operation Atalanta har HMS Carlskrona lyckats avbryta en kapning på ett indiskt transportfartyg där kaparna valde att lämna fartyget och frige gisslan.

Anders Kallin