HMS Belos i Visby

Fartyget är 105 meter långt och deplacerar mer än 6 000 ton. Det skiljer sig utan tvekan från de andra fartygen som ligger förtöjda vid norra vågbrytaren i Visby hamn. HMS Belos representerar Försvarsmakten under Almedalsveckan och visas samtidigt upp för intresserade besökare.

– Jag hoppas att det kommer mycket folk som är intresserade och vill veta vad vi gör här på Belos, säger Niklas Borgström, motortekniker. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Under måndagen landade för första gången en Helikopter 15 på HMS Belos. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
ÖB passade på att besöka ubåtsräddningfarkosten (URF). Farkosten kan ta upp till 35 passagerare. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Dykeri, ubåtsräddning och bärgning. Det är de vardagliga sysslorna för besättningen på HMS Belos. Under den senaste veckan har fartyget haft lite annorlunda arbetsuppgifter, till exempel att ta emot en helikopter 15 under måndagen.

– Under min tid på fartyget har vi aldrig tagit emot en helikopter och jag tyckte det var mycket spännande. Vi har övat mycket och det var roligt att få landa helikoptern i verkligheten, säger menig av första klass Niklas Borgström, motortekniker på HMS Belos.

Försvarsmakten arrangerar och deltar i flera seminarier i Säkerhetspolitiskt sommartorg och Försvarspolitisk arena. Överbefälhavaren, general Sverker Göransson, har både bott och skött sitt dagliga arbete ombord HMS Belos som samtidigt visats upp för allmänheten.

– Denna gång känns det extra speciellt att kunna visa upp en annan fartygstyp för allmänheten. Jag tror att dykeri- och ubåtsräddning är ett område som alla kanske inte har kunskap om och därför är det roligt att kunna använda HMS Belos under veckan, säger general Sverker Göransson.

Förutom tryckkammare, kranar och dykarutrustning kommer HMS Belos besökare även få se Helikopter 15 och ubåtsräddningsfarkosten (URF). Det är första gången sedan URF moderniserades som den medföljer till en allmän visning.

– Det känns skönt att den är tillbaka! Nu hoppas vi på att kunna ta de sista stegen så att vi kan använda den fullt ut. Precis som vi tryggar sjukvårdsskedjan för soldaterna i Afghanistan är det lika viktigt att trygga sjukvårdskedjan för ubåtsbesättningarna. Personalen, både i och runt om, visar en oerhörd professionalitet som man blir varm om hjärtat av, säger general Sverker Göransson, överbefälhavare.

HMS Belos är öppen för besökare på onsdag klockan 13 – 16 och på torsdag klockan 13 – 15. 

Magnus Lindstedt