Försvarsmakten stödjer veteranernas marsch

På fredag är det dags för sista etappen. Under ledning av entusiasten Lars-Göran Nyholm har närmare 400 veteraner i alla åldrar slutit upp längs vägen. Det är ett privat initiativ men organiserat under Sveriges veteranförbund fredsbaskrarna (SVF) och med visst stöd från Försvarsmakten.

Anders Stach från Högkvarteret la ner en krans vid FN-monumentet i Halmstad Foto: Carl M Sjöstrand
Första etappen gick från Stora torg i Ystad till Nya kyrkogården i västra utkanten av staden. Foto: Carl M Sjöstrand
Veteraner ur alla åldrar ställde upp på Nya kyrkogården för att hedra minnet av Kenneth Fransson som stupade i Libanon 1991. Foto: Carl M Sjöstrand
Lars-Göran Nyholm, som var gammal lumparkompis med Kenneth Fransson, höll ett känslofyllt tal vid graven. Till höger P 7s stabschef Per Nilsson som också talade. Fanvakt ur P 7. Foto: Carl M Sjöstrand
Lars-Göran Nyholm avslutade sitt tal med att pryda graven med en personlig sak och kommenterade: – Det är brukligt att lägga ner en krans vid sådana här tillfällen, men när jag tänkte efter så förstod jag att Kenneth skulle ha sagt "Nej, jag vill inte ha någon krans, jag vill ha en FN-flagga"...
Bara under etappen genom Halmstad deltog ett hundratal veteraner i olika åldrar. MC-klubbar för Veteraner från Danmark, Norge och Sverige eskorterade. Foto: Rikard Johansson/SVF
Fredsbaskermarschen har fått stor uppmärksamhet i massmeduer. Här intervjuar Dajana Kovacevic från Radio P 4 Malmöhus Lars-Göran Nyholm, initiativtagare till Fredsbaskermarschen, och Rikard Johansson, aktiv i förbundet Fredsbaskrarna. Foto: Carl M Sjöstrand

– Vi är mycket tacksamma för det stöd vi har fått från Försvarsmakten, säger Lars-Göran Nyholm, när han gör sig färdig för etappen Frillesås – Kungsbacka, en sträcka på 25 kilometer.

Stödet från Försvarsmakten handlar om transporthjälp, bränsle och Nato-sängar men även högtalaranläggning och personal till fanvakt mm. Främst har det getts via förbanden längs färdvägen; Södra skånska regementet P 7 och Luftvärnsregementet Lv 6, men även via Högkvarteret genom tal och kransnedläggning av chefen för Försvarsmaktens veteranavdelning Anders Stach – under ceremonin vid FN-monumentet i Halmstad.

Marschen är öppen för alla som vill hylla våra utlandsveteraner och hylla dem som stupat under internationella insatser men huvuddelen av dem som slutit upp är själva veteraner. Lars-Göran Nyholm själv går hela sträckan från Ystad till Hindås, på ca 440 kilometer, men den är uppdelad i etapper så att alla har möjlighet att delta under en kortare bit längs vägen. Alla sätt att visa sitt deltagande uppskattas.

Nordisk representation

Marschen har uppmärksammats även utanför våra gränser. Under torsdagens etapp upp till Göteborg ansluter ett 20-tal veteraner från Danmark och Norge i de marscherande leden. Tidigare under marschen, i Halmstad, anslöt MC-klubbarna Blue Berets Sweden, Blue Berets MC Denmark och United Veterans MCC Norway för att eskortera sina kamrater genom staden (se länk till film i högerspalten).

– Det här projektet har varit en stor utmaning. Även personligen – trots att jag förberett mig väl och tränat en del i förväg så har jag ibland frågat mig själv ”Klarar jag av detta, som jag nu lovat alla?”

Lars-Göran berättar att han börjar känna sig sliten nu men nu är det bara några dagar kvar.

– Det har varit tufft att gå ungefär tre mil om dagen. Jag har börjat känna av benhinnorna… Det är viktigt att ha bra skor och att vara rädd om fötterna. Jag har varje dag gjort min egen fotvård!

– Jag vill tacka alla kamrater som ställt upp, såväl under förberedelserna som under resans gång, men framför allt mina två ”supply assistants” Rikard och Jörgen, som hjälpt till med allt praktiskt längs vägen och kört följebilar, avslutar Lars-Göran Nyholm, som själv är Södra Skåning.

Carl M Sjöstrand