Agnes & Anton provar på det militära på F 17:s sommarkurs

Under två veckor tillbringar 51 ungdomar i åldrarna 15-19 år sitt sommarlov på F 17:s sommarkurs. Försvarsmakten informerar ungdomarna om sin verksamhet under kursen och om olika yrkesmöjligheter. Sommarkurserna är ingen ny företeelse på F17. Nästan varje sommar anordnas de för ungdomar på Flygvapnets olika förband. I år genomför F17 utbildningen med stöd av Luftstridsskolan, LSS, som är sammanhållande för flygvapnets frivilligverksamheter.

Agnes och Anton, två av 51 elever som gärna fortsätter sin bana i Försvarsmakten. Foto: Catharina Bergsell

Ett bra tillfälle att visa upp sig

Idag är det få ungdomar som egentligen vet vad Försvarsmakten gör, därför är sommarkursen ett bra sätt för Försvarsmakten att visa upp sig. Cirka hälften av ungdomarna väljer att fortsätta med någon form av ungdomsverksamhet genom någon av de frivilliga försvarsorganisationernas försorg, vilket i dagens läge är viktigt för Försvarsmaktens framtida rekrytering till soldat- och officersyrket. Under övriga delar av året genomför Flygvapenfrivilligas Riksförbund ungdomsverksamhet på F17 för sina ungdomsmedlemmar.

Instruktörer med lång erfarenhet

För huvudinstruktörerna som kommer från olika försvarsgrenar är sommarkursverksamheten en bonus, eftersom det ger ett avbrott i den ordinarie tjänsten. 
– Det är extra motiverande och utvecklande för mig, att få arbeta med yngre ungdomar som själva visat intresse av att ta del av det militära livet, säger kurschefen, Johan Petersson, som till vardags jobbar på Flygbasjägarkompaniet.
Två av deltagarna är Agnes Giegold och Anton Lövkvist som studerar natur/fysik-programmet respektive Handelsprogrammet. Båda har nästan bestämt sig för en framtid inom det militära. Men ingen av dem är riktigt säkra på vad det egentligen innebär och provar därför på sommarkursen för att se om det militära livet verkligen passar just dem, innan de tar steget fullt ut och söker GMU.
–Ska man drömma, så ska man drömma stort, säger Agnes. Hon har målet inställt på att komma så högt det bara går, det vill säga att bli Gripenpilot.

Första natten i fält med gänget

Under den första veckan har de hunnit med allt från sjukvårdsutbildning, exercis och förläggningstjänst. Första fältnatten med gänget blev som ett kinderägg, tre prövningar i ett, men på ett roligt sätt. För somliga blev det en utmaning att hålla eldposten jämn över natten, och när ett skyfall kom blev en del påminda om hur blött allt kan bli efter en skur. 
–En natt i fält kan verkligen pröva ens tålamod på de mest oväntade sätt. Den största utmaningen är att inte bryta ihop. Den mentala utmattningen är psykiskt pressande och den infinner sig efter hårt och påfrestande arbete följt av för lite sömn, något vi har fått erfara under de här dagarna. När instruktörerna dessutom ställer krav på minutiös ordning, då är det en utmaning att stå emot känslorna som väller upp, säger Anton med ett trött leende.
Den som lever får se, är devisen för kursen, lika så är det med Anton och Agnes. En dag kanske vi stöter på dem, flygbasjägaren Anton och stridspiloten Agnes.

Du vet väl att du kan följa sommarkursen på vår egen Facebook-sida som heter F 17 Blekinge flygflottilj. Klicka på länken för att komma till sidan. 

Catharina Bergsell