Utbildningskontroll för rekryterna i Umeå

Efter att ha genomfört samtliga projekt förutom slutövningen så var det dags överlevnadsutbildning med en efterföljande utbildningskontroll av GMU-plutonens kunskaper genom en gruppfälttävlan på Umeå övningsfält.

Efter att ha sovit i olika former av nödbivack så förflyttade sig grupperna sammanlagt 30 kilometer till fots under en vacker vårsommardag typisk för den Västerbottniska naturen. Längs med vägen fanns ett antal stationer, både baserade på ren styrka, teknik, soldatkunskaper och andra färdigheter. Momenten som ingick var stockbärning, bänkpress, sjukvårdstjänst, ett enklare teoriprov, avståndsbedömning, skjutning, löpning samt hinderbana. Lunchen utspisades i form av en påse frystorkat där rekryterna fick testa sin kunskap att göra upp eld och koka vatten.

Samtliga moment gav ett antal poäng baserat på prestation och tredje grupp stod tillslut som segrare och tilldelades ett pris bestående av eldstål och ”Handbok överlevnad”. Alla rekryter som deltog med godkänt resultat tilldelades ett soldatprovsmärke då kriterierna för detta möttes under dagen. Efter målgång så fick rekryterna en belöning i form av middag bestående av hamburgare med tillbehör. Nu har grupperna genomfört en teambuilding som förhoppningsvis ökar prestationerna på kommande slutövning. Rekryterna var stolta över att klarat övningen med fullgott resultat.

Under veckan har även avslutande fystester, beep-test samt multitest styrka genomförts på anläggningen IKSU i Umeå. Alla rekryter har oavsett sina fysiska grundförutsättningar vid inmönstring för två och en halv månad sedan presterat över 300 poäng på multitestet, vilket överensstämmer med kraven för att bli jägarsoldat. De har sprungit beep-test över nivå 8:8 vilket är kravet för att bli markstridssoldat. Dessa resultat är något som både rekryter och befäl är mycket nöjda med.

Nu väntar omexaminationer för vissa rekryter och en sista ledig helg innan slutövningen, ”Aldrig Ge Upp”.