GMU klar vid Arméns jägarbataljon

48 rekryter med jägarklassning åker nu på en välförtjänt ledighet efter att ha fullgjort tre månaders grundläggande militär utbildning vid Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. Efter sommaren kommer de rekryter som genomgick en särskild uttagning och blev utvalda att påbörja anställning som jägaraspiranter att genomföra den grundläggande utbildningen till jägarsoldat under tolv månader.

Foto: Arméns Jägarbataljon

Solen strålar över ett vitklätt böljande landskap i övre Norrland en dag i början av april. Temperaturen är runt sex grader celsius och snön har börjat smälta från träden men ligger fortfarande djup i landskapet kring Arvidsjaur. Det är inryck för GMU omgång två vid Arméns jägarbataljon. Förväntansfulla rekryter kliver på ett äventyr som de just då bara kunde spekulera kring.

Utbildningen har varit ansträngande och stundtals mycket utmanande, men det har sporrat rekryterna att bryta sina egenuppsatta gränser och kunna växa till de soldater de är i dag.

Efter tre månader är nu rekryterna beredda att kunna söka sig vidare som soldat vid någon av Försvarsmaktens verksamhetsplatser. 98% av rekryterna är intresserade att i någon form fortsätta sitt engagemang i Försvarsmakten vilket följer den trend som jägarbataljonen uppnått sedan värnpliktstiden, där 90% av de utryckande soldaterna visade intresse för internationell tjänst.

De soldater som har blivit utvalda och tackat ja till ett fortsatt engagemang vid Arméns jägarbataljon kommer efter sommaren att påbörja en grundläggande utbildning till jägare i tolv månader. Det finns även vissa befattningar vid stödskvadron som har ledning, sjukvård och logistik som specialinriktningar vilka inte kräver jägarklassning. De som tagit anställning vid stödskvadron kommer att genomföra en anpassad grundläggande utbildning till jägare parallellt med att de specialiserar sig inom sitt tilldelade område.

Nästa års GMU vid Arméns jägarbataljon genomförs från den 17 Mars till den 19 Juni 2014. Ansökning till denna GMU kan ske på webben från och med 29 juli i år.

Kn Frans Andersson