Försvarsmakten visade upp sig i Boden

Lördagen den 1 juni genomfördes Garnisonens dag i centrala Boden. Ett tusental besökare hade sökt sig ner till ett varmt och soligt Kvarnängen för att få titta närmare på en del av dagens Försvarsmakt.– Det är viktigt att vi visar upp oss i samhället som vi är en stor del av. Vi har ett viktigt arbete med att locka fler till ett yrkesliv hos oss i Försvarsmakten, sa Artilleriregementets chef, överste Anders Callert.

” Vi måste söka oss dit medborgarna finns”, sa major Mats Drugge, projektansvarig för årets Garnisonens dag i Boden.
” Vi måste söka oss dit medborgarna finns”, sa major Mats Drugge, projektansvarig för årets Garnisonens dag i Boden. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
12-årige Jens Eriksson hade åkt från Piteå för att besöka Garnisonens dag.
12-årige Jens Eriksson hade åkt från Piteå för att besöka Garnisonens dag. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
” Vi måste söka oss dit medborgarna finns”, sa major Mats Drugge, projektansvarig för årets Garnisonens dag i Boden. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
12-årige Jens Eriksson hade åkt från Piteå för att besöka Garnisonens dag. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Besökarna fick under dagen också träffa soldater och officerare som fanns på plats och förevisade sin moderna materiel och sina fordon. Arrangemanget inleddes klockan tio med öppningsceremoni där Hemvärnets musikkår Norrbotten stod för det musikaliska inslaget. Anders Callert hälsade alla välkomna till arrangemanget och berättade bland annat om den stora ominriktning som nu pågår och vikten av att alla hjälps åt med rekryteringen och uppbyggnaden av våra insatsförband.
– Det är viktigt att vi visar upp oss i samhället som vi är en är en stor del av. Vi har ett viktigt arbete med att locka fler i till ett yrkesliv hos oss i Försvarsmakten, och det är inte bara rekryteringspersonalens ansvar. Alla anställda har den uppgiften, sa överste Callert bland annat i sitt tal.

Efter öppningsceremonin var det fritt fram för besökarna att titta sig omkring. Förutom de båda förbanden i Boden och Arvidsjaur, A 9 och I 19 med sina fordon och materiel fanns även de två andra förbanden som ingår i Garnison Nord, Norrbottens flygflottilj och Totalförsvarets skyddscentrum på plats med varsin rekryteringsmonter.

Viktigt att visa upp sig

– Det här är ett bra sätt för oss att visa den nya Försvarsmakten för befolkningen i Boden. Jag får också inspiration till nya idéer för vår marknadsföring, vi kan vidareutveckla det här genom att till exempel visa upp oss på andra orter. Varför inte ställa sig på Storhedens handelsområde i Luleå, givetvis i lite mindre skala med något fordon som lockar och en rekryteringsmonter. Vi måste söka oss dit medborgarna finns, sa major Mats Drugge, projektansvarig för årets Garnisonens dag.

12-årige Jens Eriksson hade åkt från Piteå för att besöka Garnisonens dag.
– Jag är jätteintresserad av militära fordon så jag följde med brorsan som skulle åka hit och titta. Jag har ju några år kvar men jag tror det skulle vara kul att testa militärutbildningen. Vi får se, jag kanske söker GMU i framtiden, sa Jens Eriksson och vandrade vidare bland fordon och materiel.

Fysisk utmaning

Klockan 12.30 var det dags för ett nytt inslag i Garnisonens dag, utmaningen. Tjejerna i Boden handboll IF utmanade kvinnliga anställda från Artilleriregementet i ett fysiskt multitest. Testet bestod av situps, rygghäng, räckhäng, armhävningar och upphopp, och poängen räknades precis enligt det poängsystem som används när testet genomförs inom Försvarsmakten. Det blev en tuff och tät kamp där tjejerna från A 9 dog längsta strået och vann med 2034 mot 1925 poäng.
– Det här är ju elittränade handbollstjejer så vi visste att det skulle bli en tuff uppgift att ta dem, skönt att vi klarade det, sa Alicia Alkert i A 9:s vinnande lag.

Veteranceremoni

Garnisonens dag avslutades med en veteranceremoni i Regementsparken på I 19. Det är tredje året i rad som veteranerna hedras för sina insatser.
– Det är viktigt att hedra dem som deltagit. Vi är tacksamma och stolta och värderar alla insatser lika. Människor som deltar gör det med risk för eget liv. Personer kommer hem med synliga och osynliga sår. För flera blir det en livslång kamp. Alla förtjänar respekt för de uppoffringar de gjort för att göra en insats, för att göra skillnad, sa I 19:s regementschef överste Olof Granander.