Förberedelser pågår för FN-insats i Mali

Inom Försvarsmakten pågår nu förberedelserna inför deltagande i den FN-insats i Mali (MINUSMA)som regeringen föreslog till riksdagen i slutet av maj.

En TP84 Herkules vid insatsen i Libyen. Foto: Sgt Johan Lundahl/Combat Camera

Den föreslagna insatsen ska starta tidigast den 1 juli för att pågå under fyra månader med möjlighet till förlängning under högst ett år. Försvarsmakten planerar inledningsvis för att 33 personer och ett transportplan av typen TP84 (Herkules) ska påbörja insatsen under hösten. Styrkan ska kunna förstärkas tillfälligt med kort varsel om behovet uppstår, upp till max 160 personer.

Vid en pressträff vid Försvarsmaktens högkvarter på onsdagen berättade en av de piloter som ska delta i insatsen, Klas Grankvist, om vad den svenska styrkan ska göra i Mali.

– Vi ska bland annat hjälpa FN att flytta både människor och materiel med flyg.

Klas Grankvist har tidigare flugit Herkules i Afghanistan och han ser vissa likheter med sitt nya uppdrag i Mali.

– Klimatet i Mali och de påfrestningar det innebär på både människor och materiel liknar klimatet i Afghanistan, där den högsta temperatur vi uppmätte var 56 plusgrader. Herkulesplanet är anpassat för dessa tuffa förhållanden, säger han.

Sedan tidigare bidrar Sverige med en utbildningsenhet på 10 personer i Mali inom ramen för EU-insatsen European Union Training Mission Mali, EUTM.