Dags för bröllop

Nästan 1 000 personer. Så många av Försvarsmaktens anställda kommer att arbeta under det kommande prinsessbröllopet. I torsdags fick en del av styrkan känna på sina arbetsuppgifter då det var dags för de beridna soldaterna att öva.

Den 8 juni går kortegen från Yttre borggården via Slottsbacken, Skeppsbron, Strömbron, Strömgatan, Norrbro, Slottskajen, Myntgatan och Wrangelska backen till Riddarholmen. Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten
Överstelöjtnant Richard Beck-Friis Häll samordnar ännu ett bröllop för Försvarsmaktens räkning.
Överstelöjtnant Richard Beck-Friis Häll samordnar ännu ett bröllop för Försvarsmaktens räkning. Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten
Major Johan Wennerholm har ett högt förtroende för de beridna soldaternas kompetens.
Major Johan Wennerholm har ett högt förtroende för de beridna soldaternas kompetens. Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten
Man får ta hjälp av varandra med att se till att frisyren är på plats.
Man får ta hjälp av varandra med att se till att frisyren är på plats. Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten
Överstelöjtnant Richard Beck-Friis Häll samordnar ännu ett bröllop för Försvarsmaktens räkning. Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten
Major Johan Wennerholm har ett högt förtroende för de beridna soldaternas kompetens. Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten
Man får ta hjälp av varandra med att se till att frisyren är på plats. Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten

– Alla skötte sig och det gick som det skulle. Det enda var en unghäst som var lite nervig men annars gick det bra, säger skvadronschef Johan Wennerholm som kommer att rida precis bakom prinsessans vagn på bröllopsdagen.

Torsdagens övning var egentligen en repetition inför nationaldagens kortege, vilket betyder fler hästar, en till vagn, fler soldater och en annan kortegeväg än vad som kommer att vara på prinsessan Madeleines bröllop. Dock är tillvägagångsättet detsamma så generalrepetitionen sågs även som en repetition inför prinsessbröllopet.
– Visst är det en massa saker som skulle kunna gå fel i ett sådant här sammanhang. Men soldaterna är duktiga ryttare så jag är inte särskilt orolig, säger Johan Wennerholm.

Samma roll 2010

Den 8 juni gifter sig prinsessan Madeleine med herr Chris O´Neill i Slottskyrkan vid Stockholms slott. Försvarsmakten deltar i festligheterna med en kortege som består av cirka 40 ryttare till häst, paraderande trupp längs kortegevägen samt alla tre musikkårer. Livgardet paraderar också, både i samband med bröllopsceremonin och vid Drottningholms slott, där bröllopsmiddagen kommer att hållas. Allt är noga planerat, både färdväg, hålltider och var de många soldaterna ska befinna sig. I flera månader har förberedelserna varit igång och chefen för kommendantstaben på Stockholms slott, Richard Beck-Friis Häll, är Försvarsmaktens samordnare. En roll han hade även under kronprinsessans bröllop 2010.

– Vi har samma upplägg som förra gången när det gäller planeringen. Först jobbade vi i en liten begränsad grupp, men sedan ungefär tre månader tillbaka är vi fler i gruppen som fattar beslut. Att vi jobbar så beror på att vi bland annat måste tänka på säkerhetsfrågor, berättar Richard Beck-Friis Häll.
Under kronprinsessans bröllop skapades ett omfattande nätverk med andra myndigheter och organisationer. Det har varit en fördel i planerandet av prinsessan Madeleines bröllop då mycket av förarbetet i princip redan var gjort.

Allt på plats

Kortegen går från Kungliga slottet, med start klockan 18.05, till Riddarholmen. Vid Riddarholmen byter brudparet från häst och vagn till båt för vidare färd mot Drottningholm.
Även Richard Beck-Friis Häll känner sig lugn inför den kommande bröllopsdagen och säger att Försvarsmakten är väl förberedd. Allt sitter på plats och även vädret verkar vara på rätt bana. Enligt de aktuella prognoserna utlovas både värme och uppehåll.
– Men blir det ett kraftigt oväder kan mycket förändras. Det här är vad vi har planerat, sedan får vi se hur verkligheten ser ut på bröllopsdagen och anpassar oss efter den, säger Richard Beck-Friis Häll.