Yrke soldat – just nu i Mali

Hans yrke är soldat sedan två år tillbaka. Vanligtvis tjänstgör han på stridsvagnskompaniet på P 4 men just nu är han i Mali och utbildar soldater i deras armé.– Jag är positivt överraskad över hur smidigt det går trots de stora språkförbistringar som finns mellan oss, säger Joakim Elv som är ledig och hemma hos familjen några dagar.

På plats nere i Mali. Foto: Henrik Gustavsson/Försvarsmakten
Undet ett av utbildningspassen.
Undet ett av utbildningspassen. Foto: Henrik Gustavsson/Försvarsmakten
Undet ett av utbildningspassen. Foto: Henrik Gustavsson/Försvarsmakten

Ungefär en tredjedel av tiden som Joakim Elv ska vara i Mali har nu gått. Där nere är de i full färd med att träna den första av de maliska bataljoner som de ska utbilda under sitt uppdrag där och så här långt tycker Joakim det gått bra.
– Det har varit en stor omställning, arbetsmässigt och inte minst i ens hemförhållanden. När det gäller byte av arbetsplats och uppgifter så ger det flera nya utmaningar.

Anställd soldat

Joakim ryckte in 2004 och gjorde värnplikt och efter den studerade han en period. Hans första anställning i Försvarsmakten var i beredskapsstyrkan Nordic battlegroup 2008. När sedan stridsvagnskompaniet började anställa soldater kände han att det var något han ville syssla med och sökte sig dit.
– Man ska veta att den ena dagen inte alltid behöver vara den andra lik när man arbetar i Försvarsmakten. En insats kan uppstå närsomhelst, och telefonen kan ringa när man minst anar det. Det gäller att ha ett öppet sinne och vara flexibel.  

Soldat i Mali lite annorlunda mot hemma

Den största skillnaden mot att jobba hemma i Sverige är klimatet. Värmen påverkar utbildarna och soldaterna lika mycket. En vanlig dag i Mali kliver de upp klockan halv sex, beger sig till matsalen och äter frukost. Efter det är det uppställning och morgonträning. Sedan börjar dagens första utbildningspass, som sträcker sig fram till lunch. Det kan vara allt från vapenexercis till grupp- eller plutonanfall.

– Vid lunch har vi en siesta för att undvika dagens hetaste timmar, och fortsätter utbildningen på eftermiddagen.
På kvällen finns det möjlighet till lite enskild träning, eller så spelar de lite basket, volleyboll eller fotboll tillsammans. Efter ordergivning är det dags att förbereda sig för morgondagens aktiviteter.
– Allt som oftast slocknar man ordentligt på kvällen.

När de är ute i fält ser det ut nästan på samma sätt, men de kortar ner siestan och det är svårare att svalka sig och finna skugga. Framåt kvällen går de in i förläggning och somnar under stjärnhimlen i sina mozziedomer, som är små nättält.

– En annan skillnad mot hemma kan vara att även om de maliska soldaterna har motivation att lära sig, så kan jag sakna drivet som finns på förbandet hemma och jag kan också önska att det fanns lite mer "pannben" hos var och en när man är ute och tränar eller övar.
Men Joakim är ändå förvånad över hur lätt det går att utbilda de maliska soldaterna, de är motiverade att lära sig. Han hade förväntat sig att de skulle stöta på svårigheter oftare under utbildningen.
– Jag är positivt överraskad över hur smidigt det går, trots de stora språkförbistringar som finns mellan oss. När ens utbildningspass ska översättas till 3-4 olika språk, så kan det vara svårt att nå ut ibland. Det är en erfarenhet jag tar med hem, att man inte behöver krångla till saker och ting. Mycket försvinner i översättningen om du står och pratar för mycket, håll det enkelt och visa mycket.

Familjen bidrar

Den största insatsen tycker Joakim att det är familjen hemma i Skövde som står för.
– Jag sköter bara om mig medan min sambo tar hand om familjen medan jag är borta. Detta hade inte varit möjligt att genomföra detta utan stödet hemifrån. Saknaden är stor när man är borta och detta känns som en tung period just nu, men jag tror att på sikt så kommer vi alla att kunna se tillbaks på den här tiden med andra ögon.