”Vi måste utveckla och förbättra”

Försvarsmaktens generaldirektör Peter Sandwall fortsätter sin rundresa i landet, under onsdag och torsdag 29 – 30 maj besökte han Bodens garnison. Under besöket fick generaldirektören en bild av verksamheten vid I 19 och A 9 men främst fick han möjlighet att träffa både tidvis och kontinuerligt tjänstgörande soldater.

Fredrik Andersson, Marcus Palmqvist och Vicktor Öhlund framförde sina åsikter till generaldirektören. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Till minne av våra avlidna kamrater” Generaldirektören lade en krans vid minnestenen i Boden.
”Till minne av våra avlidna kamrater” Generaldirektören lade en krans vid minnestenen i Boden. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Under torsdagen fick generaldirektören bland annat träffa kontinuerligt tjänstgörande soldater.
Under torsdagen fick generaldirektören bland annat träffa kontinuerligt tjänstgörande soldater. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Till minne av våra avlidna kamrater” Generaldirektören lade en krans vid minnestenen i Boden. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Under torsdagen fick generaldirektören bland annat träffa kontinuerligt tjänstgörande soldater. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Besöket inleddes på onsdagskvällen på Tåme skjutfält och den stridsfordonsutbildning för tidvis tjänstgörande soldater som pågår. Generaldirektören fick en pratstund med soldaterna på garageområdet när de kom in efter dagens skjutningar.

Fredrik Andersson, Marcus Palmqvist och Vicktor Öhlund som nu går den 14 veckor långa grundutbildningen på stridsfordon 90 var alla vi är mycket nöjda med utbildningen.
– Vi har duktiga instruktörer och får lära oss massor. Däremot finns det vissa saker som inte är riktigt utrett hur det ska fungera. Jag gjorde lumpen 2001-2002 och har varit engagerad i Hemvärnet i Jämtland sedan dess men nu vet jag inte om jag kan fortsätta mitt engagemang i Hemvärnet och samtidigt vara en del det här pansarskyttekompaniet. Det finns dock en vilja från alla håll att lösa det, berättar Marcus Palmqvist.

Alla tre hade också ett positivt besked vad gäller arbetsgivarens inställning.
– För oss har det inte alls varit några problem att få ledigt för det här, men det är nog olika från arbetsgivare till arbetsgivare, bland annat beroende på hur stort företag man jobbar på och hur konjunkturen är.

Vad gäller framtiden i det pansarskyttekompani de nu utbildas för att få en befattning hade soldaterna några funderingar.
– Jag undrar hur det ska gå när man kallas in tre veckor på hösten, kan det verkligen räcka för att komma upp i någorlunda nivå så man kan öva vettigt, funderade Vicktor Öhlund.

Generaldirektören var mycket nöjd med vad soldaterna framförde.
– Det är bra att ni berättar det här, vi måste ta till oss det ni säger och arbeta för att utveckla och förbättra systemet med tidvis tjänstgöring. Det gläder mig också att se positiva och motiverade soldater som gör en stor uppoffring för att bli en del av Försvarsmakten.

Besöket fortsatte på torsdagen i Boden där generaldirektören inledde dagen med att lägga en krans vid veteranminnesstenen i regementsparken på I 19.

Torsdagens program innehöll sedan diskussioner om rekryteringsarbete, uppbyggnad och förändring av infrastruktur samt samtal med kontinuerligt tjänstgörande soldater på pansarbataljonen. Här hade generaldirektören bland annat frågor om vad som är viktigt för att soldaterna ska stanna i Försvarsmakten.
– Det är viktigt att vi hela tiden har bra utbildning och får utvecklas men framförallt att man på något sätt får praktisera det man lärt sig genom att få delta i en insats eller större internationell övning, sa Anton Johansson.

– Att få soldaterna att stanna är en kärnfråga för Försvarsmakten, här måste vi arbeta hårt så att de inte lämnar oss. Och det är mycket viktigt att alla jobbar för att de som inte fortsätter som kontinuerligt tjänstgörande fortsätter som tidvis tjänstgörande eller går in i Hemvärnet, sa generaldirektör Peter Sandwall.

Besöket fortsatte sedan med lunch, genomgång och förevisningar vid Artilleriregementet.