Vård och återhämtning – en förutsättning för strid

I en solbelyst glänta i den gotländska tallskogen hjälps två soldater åt att krama ur en blöt handduk. De har just torkat ur sin dammiga bil. En bit därifrån hänger deras kamrater strumpor på tork. Någon byter ett däck. Kriget känns fjärran.

Men det är inte semester, även om det känns som en scen ur den gamla TV-serien Saltkråkan. Det är vård och återhämtning – militära ord som betyder att man tar hand om sig själv och sin utrustning och laddar batterierna.
– Det betyder inte att man ska sova och pilla sig i naveln. Det betyder att man tvättar sig, äter, pratar med varandra, reparerar trasig utrustning, smörjer och gör rent, säger Björn von Wowern som är kvartermästare på Livgardets 72:a kompani.
Kort och gott handlar det om att göra sådant som man inte har tid med i stridens hetta, men som ändå är nödvändigt för att allt ska fungera.
– Det handlar om att skapa en uthållighet på förbandet så att man inte kör slut på sig själv. Att tala med varandra samtidigt som man vårdar sin utrustning kan även vara ett sätt att bearbeta saker man har varit med om, säger Björn von Wowern.

Omvisitation!

När all utrustning är färdigvårdad är det dags för visitation. Det betyder att chefen går runt och kontrollerar så att allt är helt och rent. Just den här soliga vårdagen får flera soldater underkänt på sin vapenvård. Kulsprutorna måste plockas isär och rengöras igen.
– Vård är väl inte det roligaste, men nödvändigt. Idag har vår fordonsförare slarvat med sin vård, så nu får vi göra hans jobb och byta däck på bilen medan han vårdar vapnet, säger soldaten Johan Björklund.
När kulsprutorna har rengjorts igen är det dags för omvisitation. Chefen gör en ny kontroll för att säkerställa att felet är åtgärdat – ungefär som på bilprovningen. Det blir godkänt.

Chips och läsk

När vården börjar bli klar är det dags för soldaterna att ta hand om sig själva. De får duscha för första gången på fem dagar, byta kläder och vila.
– Vi fick 15 minuter på oss att duscha, och vi var 22 stycken som delade på 4 duschar. Sedan fick vi chips och Cola. Det var fint, säger Johan Björklund.