Stort intresse för Försvarsmaktens helikoptrar

På veterandagen när Försvarsmaktens helikoptrar landade ute på Gärdet var intresset stort. TV4 sände direkt från morgonsoffan och många besökare kom för att på nära håll få se och ställa frågor om helikoptertyperna 15 och 16.

Besättningen på HKP16 hade fullt upp med att svara på frågor. Foto: Lasse Jansson/ Försvarsmakten

Såväl veteraner som allmänna besökare passade under veterandagen på att på nära håll se de helikoptertyperna som just nu befinner sig i Afghanistan och utanför Sudans kust. Helikoptrar är en efterfrågad resurs och har så varit ända sedan insatserna i Kongo på 60-talet. Det innebär att flera av våra veteraner tidigare har tjänstgjort vid helikopterenheterna.

Många veteraner tjänstgjorde i Bosnien eller var med förra gången som Sverige deltog i Operation Atlanta utanför Sudans kust. Det finns också en liten grupp veteraner som under 80-talet flög med förnödenheter till Kambodjanska flyktingar i Thailand. Dessa veteraner flög dock med en helikopter 3 och den står idag uppställd vid Helikopterflottiljen i Linköping.

Fler bilder på helikoptrarna från veterandagen finns på Helikopterflottiljens Facebook sida.