Samverkan ger ökad effekt

Det är tidig eftermiddag och HMS Malmö ligger i ett sydligt läge i Gotska sjön. Man spanar tillsammans med HMS Trygg mot våra motståndare någonstans uppe i norr. Motståndarna är andra korvetter och bevakningsbåtar som befinner sig någonstans uppe i norr. Uppgiften är att spana efter, och lokalisera motståndaren. Därefter skall dem bekämpas med fartygets kraftigaste vapen, sjömålsrobotarna.

Tillsammans blir stridsflyg och ytstridsfartyg betydligt effektivare. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Stridsledningspersonalen är klara för strid. (arkivbild)
Stridsledningspersonalen är klara för strid. (arkivbild) Foto: Försvarsmakten/Jimmie Adamsson
I maskincentralen övervakar Robin Sträng de många tekniska systemen ombord.
I maskincentralen övervakar Robin Sträng de många tekniska systemen ombord. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Stridsledningspersonalen är klara för strid. (arkivbild) Foto: Försvarsmakten/Jimmie Adamsson
I maskincentralen övervakar Robin Sträng de många tekniska systemen ombord. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

Till hjälp har man bland annat en rote JAS 39 Gripen. Det första flygpasset leds Gripen runt i Gotska sjön för att med sin radar spana efter sydgående fartyg.

– Gator this is windmill, execute search bullseye 090 55 box 20. Korvetten i sin roll som Aircraft Control Unit ger stridsflygplanen ett område att söka av. Ytstridsbefälet Fredrik Axelsson ombord på HMS Malmö leder Gripenplanen mot intressanta mål och får rapporter om motståndarens position och rörelser.

– På HMS Malmö har vi idag en gäst i form av en jaktledare från flygvapnet, som till vardags arbetar med att leda Gripenplan. Vi får nyttiga tips om hur kommunikationen mellan fartyg och flygplan skall gå till för att bli så effektiv som möjligt, berättar Fredrik Axelsson.

Gemensam robotinsats

Lokaliseringen och identifieringen går relativt snabbt och en gemensam robotinsats förbereds. Gripenplan beväpnade med Robot 15 ansluter och eftersom motståndaren redan är lokaliserade kan Malmö snabbt insätta vapen mot dem. Ytstridsbefälet samordnar robotinsatsen från både fartyg och flygplan. Robotarna simuleras av att Gripen flyger attackprofil mot motståndaren så att ”andra laget” får tillfälle att öva luftförsvar mot ankommande robotar.

Denna övning är en del av Swenex 13-1 som utspelar sig på ostkusten mellan fastlandet och Gotland. Syftet är bland annat att öva samarbetsförmågan mellan marina förband och Flygvapnet. Erfarenheterna är goda och detta är ett bra tillfälle att öva vidare.
Swenex 13-1 kommer att fortsätta i ytterligare några dagar med spännande övningar såsom ubåtsjakt-, ytstrids- och luftförsvarsövningar på programmet.