Ny ledningssystemchef utsedd

Till hösten tillträder Lena Hallin som ledningssystemchef och chef för lednings- och underrättelseavdelningen på produktionsledningen. Hon kommer närmast från en befattning som försvarsattaché i London. Hon blir också Sveriges första kvinnliga general*.

Lena Hallin blir ny ledningssystemchef och i och med det befordrad till brigadgeneral. (Arkivbild) Foto: Torbjörn F Gustafsson/Försvarsmakten

– Jag ser med tillförsikt och ödmjukhet fram emot mitt nya jobb. Det är ett oerhört viktigt område för hela Försvarsmakten och det känns fantastiskt spännande att få vara med och leda denna utveckling och verksamhet, säger Lena Hallin.

I rollen som ledningssystemchef kommer hon att leda den strategiska utvecklingen inom ledningssystemområdet och företräda myndigheten i ledningssystemfrågor, både nationellt och internationellt.  Hon kommer också att vara ansvarig för genomförandet av verksamhetsuppdragen vid Ledningsregementet, FMTM och Försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetscentrum, ansvara för anskaffande av berörda materielsystem, men även leda Försvarsmaktens frekvenshantering, vädertjänst och geografiska informationstjänst.

Lena Hallin gjorde sin värnplikt  1980 på F 16 i Uppsala och F 10 i Ängelholm med inriktning på stridsledning och luftbevakning. Hon har sedan dess tjänstgjort på olika förband och skolor samt i Högkvarteret. Hon har också haft civila anställningar som personalchef och förvaltningschef i Östersunds kommun. Lena Hallin var chef för avvecklingsorganisationen F4, Jämtlands Flygflottilj 2006 innan hon tillträdde som chef för Ledningsregementet där hon var förbandschef 2007-2010.

Lena Hallin är gift med Terje sedan 1984. De har sin bas i Jämtland och har tre vuxna barn. På fritiden ägnar hon sig bland annat åt löpning, skidåkning, trädgårdsarbete och litteratur.

* Lena Hallin är den första kvinnliga generalen i generalitetet (armén och flygvapnet). Generalmajor Ann-Marie Göransson, tidigare generalläkare, var den första kvinnliga generalspersonen överhuvudtaget. Göransson var placerad i det som benämndes medicinalpersonal enligt Försvarsmaktens rulla.