Musik till häst i Västerås 18 maj

Livgardets dragonmusikkår, den beridna musikkåren, besöker Västerås lördagen den 18 maj. Musikkåren deltar i en musikparad med start 13.00 på Fiskartorget. Efter paraden bjuds publiken på en beriden musikuppvisning på Fiskartorget. Paraden genomförs tillsammans med en rad ungdomsmusikkårer som deltar i Riksförbundet Unga Musikanters årliga evenemang MusikRUM.

Nu är det Västeråsarnas tur att bekanta sig med den beridna musikkåren, Livgardets dragonmusikkår. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten

Den beridna vaktparaden har en lång tradition i Stockholm och är ett uppskattat inslag i stadsbilden. Livgardets dragonmusikkår rider traditionsenligt i täten, där inte minst pukslagaren syns på någon av de svarta Shire-hästarna som bär pukorna. Vid paraden i Västerås får ni se pukhästen Oden, som gjorde sitt första offentliga framträdande just i Västerås under RUM-festivalen 2006.

Dagens musikanförare är regementstrumslagaren, musikfanjunkare Eugen Qvarnström. Framför musikkåren rider kårens ställföreträdande chef, kapten Victor Victor och regementshovslagaren Mats Holmstedt på skimlar från tjeckiska Kladrubien.

Efter avslutat framförande finns delar av musikkåren tillgängliga för allmänhetens frågor om försvarsmusiken i allmänhet och Livgardets dragonmusikkår i synnerhet.

För mer information, ring kapten Petri Nylander, chef Livgardets dragonmusikkår, mobil 076-876 81 81, eller tjänsteförrättande informationschef Paula Levänen, mobil 070-252 96 44. Livgardets växel nås via 08-584 54000.