Mitt i prick målarmästarn

Uppbyggnaden av framtidens mekaniserade förband fortsätter. 192:a mekaniserade bataljonen på I 19 byggs av tidvis tjänstgörande soldater.– Jag gillar det här konceptet då man kan ha sitt vanliga jobb och komma in då och då och arbeta som soldat, berättar Mikael Karlsson, 39-årig målare från Boden.

Mikael Karlsson, 39-årig målare som hittat rätt. ”Konceptet med tidvis tjänstgöring passar mig perfekt”. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

De tidvis tjänstgörande soldater som startade sin grundläggande vagnsutbildning på stridsfordon 90 i början av mars är nu inne på sin tolfte vecka. Och det är under den här veckan på Tåme skjutfält som de får skjuta sina första skarpa skott under utbildningen.
– Det känns kanonbra, de ska bli roligt att få börja skjuta skarpt. Men hela utbildningen har varit mycket bra men också väldigt intensiv, vi har fått lära oss massor under de här veckorna, fortsätter Mikael Karlsson.

Hur kommer det sig då att du nappade på det här med tidvis tjänstgörting?
– Ja, grunden lades redan när jag gjorde min värnplikt på tredje stridsvagnskompaniet 1993-94. Främst är det befälslaget jag hade som gjort att jag hållit kontakten under alla år, bland annat genom Föreningen P 5 som håller med gamla pansarfordon. Att jag nu tog steget in i Försvarsmakten beror främst på att ett av mina befäl från värnplikten ringde upp mig och berättade om den här möjligheten. Det känns verkligen som mitt i prick för mig. Det bästa med konceptet är att dom som ger sig in i det här är såna som verkligen vill. Motiverade människor borgar för hög kvalité.

Varför fortsatte du inte direkt efter du gjort din värnplikt?
– Då var det ju mest fokus på att gå vidare som officer och jag tyckte inte att det passade mig så bra, jag passar nog bäst som soldat.

Hur har du upplevt de här tolv veckorna i stort?
– Som sagt mycket bra och intensivt och så är vi ett otroligt bra gäng. Jag är den enda i kursen som kommer från Boden men det innebär också att jag har lärt känna 15 nya härliga människor från hela landet.

Noggrann inskjutning

Skjututbildningen i Tåme inleddes på allvar under tisdagen med inskjutning av automatkanonerna på stridsfordonen.
– En ganska tidskrävande process när det är första gången man gör det. Men det gäller att vara noggrann nu, då kommer vi att få bra flyt på skjutningarna under de kommande dagarna här i Tåme, avslutar fänrik Niklas Bakkelunn, instruktör.