”Jag svär varje morgon men ler varje kväll”

Från en förkortning till en annan – drygt 80 soldater vid Livgardet har valt att satsa på att vidareutbilda sig. Efter GMU:n finns nämligen FSU, en fortsättningsutbildning för de soldater som blev godkända på grundutbildningen.– GMU:n var som att lära sig glosorna i engelska. Nu får vi börja tala språket.

Olof Himmelmann tycker att han utvecklats som person under sin militära utbildning.
Olof Himmelmann tycker att han utvecklats som person under sin militära utbildning. Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten
Oliver Rodin menar att soldatlivet bitvis är tufft, men alldeles för roligt för att ge upp.
Oliver Rodin menar att soldatlivet bitvis är tufft, men alldeles för roligt för att ge upp. Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten
Olof Himmelmann tycker att han utvecklats som person under sin militära utbildning. Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten
Oliver Rodin menar att soldatlivet bitvis är tufft, men alldeles för roligt för att ge upp. Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten

Orden tillhör Olof Himmelmann. Kanske känns namnet igen från tidigare artiklar om vårens GMU (grundläggande militär utbildning) på Livgardet. Nu har Olof Himmelman och de andra soldaterna som övar i skogarna fått lära sig en ny förkortning. För efter GMU kommer alltså FSU – fortsatt soldatutbildning.

– Från början tänkte jag bara göra GMU och sedan sluta inom försvaret.  Det var väldigt lite information om FSU innan jag ryckte in. Men sedan fick jag reda på det här alternativet och jag valde att fortsätta inom försvaret, säger Olof Himmelmann.

Oliver Rodin är en annan kille som det går att läsa om i tidigare artiklar (se länkar till höger). Även han har valt att fortsätta sin militära utbildning. De båda berättar att de var väldigt förvirrade den där första dagen på GMU:n men att läget nu är annorlunda.

– Under GMU:n gav befälen oss verktygen. Nu när vi gör FSU är det dags för oss att själva välja vilka verktyg vi ska använda, säger Oliver Rodin.

Det är en stor skillnad mellan grundutbildningen och FSU:n.  GMU:n går till stora delar ut på enskild träning, medan man under fortsättningsutbildningen tränar tillsammans som en grupp. Och det är just det som försiggår i Livgardets skogar denna dag.

Får ta ett större ansvar

Soldaterna är inne på slutet av utbildningen, och FSU-plutonerna genomför skjutövningar.  Efter en ordentlig säkerhetsgenomgång och ”torr-övning”, vilket betyder att man övar utan ammunition, är det dags för det första gänget att genomföra skjutövningen som sker i grupp. Ledda av gruppchefen som stöttas av ställföreträdande gruppchef samarbetar de åtta soldaterna för att nå sitt mål.

– Befälen håller fortfarande ett vakande öga på oss, men nu under FSU:n får vi ta ett större ansvar. Och det är bra, det är så man utvecklas som person, säger Oliver Rodin.

Av de 123 soldaterna som avslutade den föregående GMU-utbildningen på Livgardet har 81 valt att göra som Olof och Oliver och gå vidare till FSU. Soldaterna tillhör nu antingen 7:e bataljonen eller Livbataljonen. Vilken bataljon som rekryterar kan ändra sig från ett utbildningstillfälle till ett annat. Utbildningen är på fyra veckor med slutmålet att soldaterna ska kunna jobba i grupper som exempelvis försvarar terräng eller bevakar skyddsobjekt så som slottet. Utbildningen (FSU) ges på samtliga förband inom Försvarsmakten.

Hittar sig själva

Kamratskap. Träna på arbetstid. Självinsikt. Självkontroll. Gemenskap. Det är några beskrivningar som de andra i plutonen väljer för att skildra vad de lär sig under utbildningen.  Olof Himmelmann säger att han har vuxit som person. Han har också lärt sig att uppskatta de små sakerna i livet som att få sova ut.

– Du hittar en del av dig själv som du inte trodde fanns, menar Oliver Rodin.

Under GMU:n kunde en övning pågå i flera dagar och soldaterna visste inte när de skulle få byta om till torra, rena kläder. Där har det skett en stor förändring menar killarna, för under FSU:n har de tidsreglerade arbetsdagar. Det betyder att de vet att de får komma hem och sova i en varm, torr säng. Fast dagarna kan fortfarande vara långa och fyllda med obekväma uppgifter.

– Men det är för roligt för att sluta. Jag svär varje morgon men ler varje kväll. Det är därför jag stannar, säger Oliver Rodin och ler.