Ett hundliv med livet som insats

De svenska soldaterna i Afghanistan utsätter sig alla för kalkylerade risker. Två förbandsmedlemmar är speciellt utsatta. Förbandets bombhundar gör saker de vanliga soldaterna sällan gör.– De gör livet säkrare för oss andra, säger hundförare Herman Arvidsson.

I svenska Afghanistanstyrkan ingår två bombhundar. Deras uppgift är att söka ammunition, vapen eller gömda föremål där svenskarna drar fram.
– I detta militära sammanhang är hundarna ett verktyg. Hunden är ett komplement till den vanliga väg- och minsökningen. Fördelen med hundar är att de kan springa, gå och söka en bra bit före truppen - för att snabbt scanna av vägen för oss. När de upptäcker något markerar de platsen. Stället identifieras på avstånd, säger Herman Arvidsson.

Hundarna är effektiva. Dofter på molekylnivå upptäcks.
– Men det är djur. Liksom vi människor har de en varierande dagsform. Värmen gör dem också trötta. Överlag älskar de att jobba. De ser det som en lek. Hundarna har det bra. Vi jobbar med deras lust till jakt, kamp och byteslust, säger han.


Hermans hund heter Driva, en schäfertik på fem år.
- Jag har haft henne sedan hon var tre. Som ung levde hon med en fodervärd i Sollefteå innan hon inledde sin utbildning i Stockholm. När hon var tre år kom hon till mig. Tillsammans har vi utbildats på olika sätt som ett ekipage, säger han.

Jobbet som hundförare är speciellt.
– Det är en livsstil. Driva är en familjemedlem. Hon är inte bara med mig på jobbet hemma i Sverige. Hon bor med mig, delar min fritid. Att det är just så krävs för att det ska fungera i jobbet. Hemma, såväl som här i Afghanistan, säger Herman Arvidsson.