En utmaning i det grundläggande

Orientering, skytte, snabbmarsch och handgranatskast. Detta är några av momenten i tävlingen Bror Munck Memorial som årligen anordnas av Markstridsskolan och vars syfte är att pröva de grundläggande soldategenskaperna hos de tävlande. Årets tävling gick av stapeln tisdagen den 7 maj.

Tävlingen är ett sätt att återkommande ge soldater och officerare möjlighet att pröva sin förmåga mot varandra. I grund och botten måste man som officer och soldat möta de krav som ställs, både mentalt som fysiskt och Bror Munck är ett sätt att motivera och inspirera till att utvecklas inom olika kompetensområden.
– Det handlar om att vara snabb och stark och att kunna behärska de grundläggande elementen i vårt yrke, säger Andreas Jonsson som är ansvarig för tävlingen vid Markstridsskolan. För att kunna jobba som soldat och officer måste man kunna läsa en karta och ta dig fram i skog och mark bärandes på tung utrustning. Den här tävlingen är en möjlighet att få testa sig själv.

Direkt kopplat till soldatens vardag

Årets tävling genomfördes under en varm vårsol i Skövde och 53 spända deltagare stod uppställda för start utanför Markstridsskolan på morgonkvisten. Inledningsvis under förmiddagen gällde orientering i olika etapper, följt av ridning. Eftermiddagen fortsatte med handgranatkastning, förflyttning av ammunition och skytte. Det hela avslutades med snabbmarsch tillbaka till Markstridsskolan där målgången ägde rum under senare eftermiddag.

– Orienteringsförmåga och löpförmåga är det viktigaste när vi sätter poäng, tillsammans med skyttet. De mer specifika teknikgrenarna varierar från år till år, och ridningen är ett traditionsmoment som finns kvar från förr, säger Andreas Jonsson. De övriga delarna är direkt kopplade till soldatens vardag och det är därför som Bror Munck är en viktig tävling, eftersom den utmanar oss i det som räknas, samtidigt som den vårdar traditioner.