Utmaningar för utbildarna i Mali

I Mali är de svenska instruktörerna igång och utbildar den maliska armén. Det blir en del språkliga utmaningar när tolkar ska översätta från engelska till franska och bambara.

Övning i terrängen i Mali. Foto: Henrik Gustafsson/Försvarsmakten
Delar av Léon Battalion
Delar av Léon Battalion Foto: Henrik Gustafsson/Försvarsmakten
Delar av Léon Battalion Foto: Henrik Gustafsson/Försvarsmakten

Soldaterna i den maliska Léon Battalion, lejonbataljonen, är i fullgång och drillas i allt från vapenhantering, exercis och fysisk träning, till framryckningssätt och hur understöd ska ges. Målet är att de maliska cheferna och soldaterna ska förstå konceptet eld och rörelse. Att koordinera det är grunden till att kunna slå fienden. Malierna har ett bra utgångsläge där många har erfarenhet sedan tidigare, flera har deltagit i strider i Malis norra delar. Men det finns även de som har ringa erfarenhet eller ingen utbildning.

De svenska utbildarna bjuds på språkliga utmaningar. Med hjälp av tolk översätts instruktioner från engelska till franska, och till bambara för de som inte talar franska, och även till tamasheq som talas av de som kommer från norra delarna av landet.
- Vi lär oss ledord på franska för att kunna bedriva utbildning så smidigt som möjligt. Utgångsläge för armhävningar heter ”position du pompe”, säger Joakim Elf, en av de svenska utbildarna och berättar att det i kompaniet finns soldater från landets alla delar, vilket gör att det även finns språkliga utmaningar inom plutonerna.

- När vi övar i terrängen visar sig det afrikanska djurlivet.  En två meter lång kobra visade upp sig efter mörkrets inbrott, tillsammans med en annan giftig orm. De ormar som dödas, tas med till det tyska fältsjukhuset för undersökning så att man kan ta fram serum mot de ormar som finns i omgivningen, säger Joakim.
Utöver ormar så finns även skorpioner och spindlar, så det är inte enbart språket som är en utmaning för utbildarna.