Rekordkull muckar från P 7

”Det var en bra prövning!” ”Jag trodde det skulle vara ännu jobbigare.” ”Min självkänsla och mitt självförtroende är starkare nu.” Detta är några olika röster från den GMU-kull som under torsdagen muckar från P 7 på Revingehed.– Det här gänget är av toppkvalitet och har mycket hög motivation! Bästa kullen hittills, konstaterar kompanichefen Mikael Aronsson.

Emelie muckar som rekryt och börjar som soldat vid P 7 en vecka senare. Fredrik återvänder till sitt civila jobb som kock men kan tänka sig att komma tillbaka till Försvarsmakten. Foto: Carl M Sjöstrand
Oskar trodde att det skulle vara tuffare men har ändå upplevt en positiv utveckling under GMU vid P 7.
Oskar trodde att det skulle vara tuffare men har ändå upplevt en positiv utveckling under GMU vid P 7. Foto: Carl M Sjöstrand
Oskar trodde att det skulle vara tuffare men har ändå upplevt en positiv utveckling under GMU vid P 7. Foto: Carl M Sjöstrand

Vårens rekryter vid Södra skånska regementet är en rekordkull. Aldrig förr har så många gått direkt till en anställning som soldat vid P 7, efter GMU – grundläggande militär utbildning.

Av de 127 rekryter som ryckte in den 28 januari är 105 stycken kvar vid muck den 25 april. Hela 81 stycken får anställning som soldater vid P 7, fyra går till Hemvärnet och åtta har sökt andra förband i Försvarsmakten. Bland de övriga, som väljer att gå tillbaka till civila jobb eller studier, har flera uttalat att de kan tänka sig att återvända till Försvarsmakten senare.

– Det sista skedet, som kallas ”Aldrig ge upp”, var både det tuffaste och det roligaste, konstaterar Fredrik Jönsson, 27 år och från Kristianstad.

– Jag har verkligen fått testa gränserna och lärt mig otroligt mycket om mig själv!

Emelie Sturesson, 23 år och från Helsingborg, tyckte det jobbigaste var i början; att vänja sig att bo tillsammans med så många människor och att alla andra var killar. Hittills har det varit ca tio procent kvinnor i GMU-kullarna men denna vår blev det bara en tjej bland P 7:s rekryter.

– Jag har varit van att bo ensam under några år så den här miljön blev lite psykiskt påfrestande. Jag saknade också ”tjejsnacket”… men efter ett tag vande jag mig och jag har nu många vänner bland killarna. Nu på slutet har det inte varit några problem alls.

– Det bästa med den här tiden är den stora gemenskap som byggts upp och att mitt självförtroende och min självkänsla har höjts. Dessutom har vi haft grymt bra befäl, säger Emelie.

Oskar Olsson, 23 år och från Svedala, menar att han var inställd på en tuffare, hårdare och jobbigare upplevelse än vad det sedan blev.

– Jag hade byggt upp förväntningarna rejält. Det blev i och för sig tufft emellanåt men jag var inställd på att det skulle vara ännu värre… men det var en bra prövning!

– Nu blir det en veckas ledighet och sedan börjar jag på 711:e kompaniet som ksp-skytt, berättar Oskar.

Även Emelie har fått anställning efter GMU, som sjukvårdare på 714:e kompaniet. Fredrik däremot går tillbaka till sitt civila jobb som kock. Han skall hjälpa en vän att bygga upp en ny restaurangrörelse.

– Ja, jag fick ett erbjudande som jag inte kunde tacka nej till men jag grämer mig lite över att lämna det här livet. Jag tror att jag kommer att återvända till Försvarsmakten om ett eller några år!