På väg i Afghanistan

Under fem dagar genomförde Unamas militärrådgivare en så kallad "road mission" genom Afghanistans nordöstra delar. Målsättningen var att besöka alla Operations Coordination Centre, OCC, och förband inom den afghanska armén i området, allt syftande till en utvärdering av säkerhetsläge och förutsättningar för kommande val.

Försäljare i Faizabad.
Försäljare i Faizabad. Foto: Försvarsmakten
Försäljare i Faizabad. Foto: Försvarsmakten

Bengt Nylander, chef för FN:s militärrådgivare i Afghanistan och hans team flög från Kabul till staden Faizabad. En flygresa på cirka en och en halv timma. Staden ligger upp efter Himalaya-massivet och härifrån utgår bergskedjan Hindukush mot Afghanistans sydvästra delar.

Här besöktes Unama:s regionkontor, ett av afghanska arméns mest framgångsrika rekryteringskontor och provinsens OCC. Dessutom kunde man titta på den underbart vackra bergsstaden. Efter en övernattning tog man två vita FN-bilar och började med att åka via staden Taluqan mot Kunduz.
Under vägen väntade flera möten och övernattning i Kunduz på en holländsk/tysk bas.

Därefter fortsatte färden vidare genom Baghlan och den ökända Baghlankorridoren mot staden Pul-e-Khumri. Ett område känt för mycket våld och frekventa talibanattacker. Vägen bär ärr av detonationer och bränder.
Förutom möten blev det även tid för besök vid både en cementfabrik och troligen världens äldsta i drift varande linnefabrik. Det fantastiska var att fabrikerna överlevt alla stridigheter och fortfarande erbjuder befolkningen arbetstillfällen.

Genom Salangtunneln

En synnerligen spännande del av resan var att köra på de slingriga vägarna från cirka 800 meters höjd över havet upp till 3 200 meter över havet och ingången till den av Sovjetunionen byggda Salangtunneln. Trångt, smalt, mörkt, tusentals lastbilar och enorma mängder avgaser. Trots allt en exceptionell upplevelse!
Efter tunneln väntade en afghansk Palall lunch på en "vägkrog" och sedan ytterligare ett par timmars resa via Bagram innan den sextio mil och fem dagarna långa resan kunde avslutas i Kabul.