Över 1400 besökare i Norrköping

Intresset var stort när Fjärde sjöstridsflottiljen besökte Norrköping i helgen och bjöd allmänheten till en öppen fartygsvisning ombord på minröjningsfartyget HMS Ven och underhållsfartyget HMS Trossö. Kön började ta form redan innan besättningen var klara för öppning. Det var förväntansfulla besökare som hade tagit sig ner till hamnen denna soliga lördag.

Christer och Albin Ullvetter står framför HMS Kullen och lyssnar på en av sjömännen som pratar om livet som anställd sjöman i Försvarsmakten.
Christer och Albin Ullvetter står framför HMS Kullen och lyssnar på en av sjömännen som pratar om livet som anställd sjöman i Försvarsmakten. Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten
Några hade tagit med egna bilder för att jämföra hur det var i flottan då med hur det är nu.
Några hade tagit med egna bilder för att jämföra hur det var i flottan då med hur det är nu. Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten
Det var en härlig dag med många glada miner.
Det var en härlig dag med många glada miner. Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten
Christer och Albin Ullvetter står framför HMS Kullen och lyssnar på en av sjömännen som pratar om livet som anställd sjöman i Försvarsmakten. Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten
Några hade tagit med egna bilder för att jämföra hur det var i flottan då med hur det är nu. Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten
Det var en härlig dag med många glada miner. Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten

Delar av flottiljen som deltar i den nationella minröjningsinsatsen, SCOP, Safety Clearance Operation, lade till vid Norrköpings hamn tidigt fredag morgon. Bara några få timmar efter förtöjningen var det dags att ta emot de första gästerna från bland annat gymnasieskolor och sjövärnskåren. Totalt fick cirka 70 personer en VIP-visning ombord på fartygen samt en presentation om flottiljen och den grundläggande militära utbildningen, GMU.

– Jag kom för att få en större inblick i verksamheten, hur livet på ett av marinens fartyg kan se ut, och få ställa lite frågor direkt till sjömännen. Det var perfekt med en rundvandring, och jag fick svar på många funderingar, säger Ilkay Tanriverdi från Norrköping.

Det var i princip folk från hela Östergötland som hade tagit sig till Norrköping i lördags, bland annat från Finspång, Linköping, Söderköping och Mjölby. Artonårige Albin Ullvetter och hans pappa Christer Ullvetter från Söderköping var några av dem. Albin har redan ett stort intresse för den marina miljön och ska under sommaren jobba ombord på ett fartyg som bland annat matros, något som han ser som en merit inför hans framtida planer.

– Det som lockar är att man får åka på riktiga insatser och göra något som är viktigt. Jag tänker söka till GMU efter gymnasiet och få ett avbrott från studierna, förhoppningsvis går det bra för mig, säger Albin Ullvetter.

Christer Ullvetter, som har tjänstgjort inom flygvapnet tidigare var väldigt nöjd med dagen.
– Det var intressant att få veta hur man röjer minor idag. Det var kul att ni kom hit, det händer ju inte så ofta, vilket innebär att man måste passa på när det väl sker, säger han.

Allmänheten fick även chansen att träffa Hemvärnet. 31:a Livgrenadjärbataljonen hade anslutit sig till Fjärde sjöstridsflottiljen med sina fordon, tunga vapen och hundekipage. På plats fanns även några representanter från Sjövärnskåren i Norrköping, något som resulterade i ett väldigt lyckad dag med över 1400 besökare.