Nu kan nöjda deltagare pusta ut

Väggar rivs, datorer stängs av och fyllda whiteboardtavlor suddas ut. Övningen Combined Joint Staff Exercise, CJSE, 2013 har nått sitt slut. Nöjt pustar övningsdeltagarna ut efter en veckas intensiv övning.

Brigadgeneral Bengt Axelsson har varit övningsledare för årets stora stabsövning, CJSE 2013. Foto: Rebecca Fröling/Försvarsmakten

Övningsledaren, brigadgeneral Bengt Axelsson, tycker att årets övning har gått bra. Det är inte första gången som han sitter på den här stolen. Sedan år 2009 har Bengt Axelsson varit ansvarig för övningen CJSE.
– Det känns både skönt och vemodigt att den är slut. Jag lever inte med övningen bara när jag är här. Sedan augusti har planeringen för övningen varit igång, säger Bengt Axelsson.

Han berättar att stämningen bland de övade har varit oerhört positiv, och att allt stöd med mat, boende och transporter har varit mycket uppskattat, inte bara här i Enköping, utan på de andra övningsorterna också.

Medieträning är en viktig del

En viktig del som Bengt Axelsson lyfter fram är medieträningen som cheferna och de övade får. Bland annat övas deltagarna i att anordna presskonferens, umgås med medier och att bli intervjuad i TV.
– Mediespelet är löjligt roligt. Det ger ytterligare en dimension på ett positivt sätt, säger Bengt Axelsson.

Blickar framåt

I juni skrivs slutrapporten om övningen, och då tar planeringen inför nästa övning vid. Bengt Axelsson har märkt att slutresultatet på övningen blir högre från år till år.
– Det sägs att övning ger färdighet och det märks verkligen här, säger han.
Bent Axelssons mål och förhoppning är att övningsdeltagarna verkligen ska lära sig någonting och få något bestående att ta med sig hem.
– Det är skillnad mellan att ha kunskap om någonting och ha förmåga att göra det. Här får de övande färdigheter som är nödvändiga för både civil och militär personal, säger han.