Militärpolisen - för deltagarnas trygghet

Löjtnant Mathias Franzén är militärpolis under övningen CJSE 13 i Enköping, som avslutades under fredagen. Till vardags arbetar han som chef över insatsspecifik utbildning på Ledningsregementet i Enköping.

Militärpolisen stöttar övningen CJSE så att säkerheten upprätthålls. Foto: Rebecca Fröling/Försvarsmakten
Till vardags arbetar Mathias Franzén som chef över insatsspecifik utbildning på Ledningsregementet i Enköping.
Till vardags arbetar Mathias Franzén som chef över insatsspecifik utbildning på Ledningsregementet i Enköping. Foto: Rebecca Fröling/Försvarsmakten
Till vardags arbetar Mathias Franzén som chef över insatsspecifik utbildning på Ledningsregementet i Enköping. Foto: Rebecca Fröling/Försvarsmakten

Militärpolisen stöttar övningen så att säkerheten upprätthålls. Detta görs till exempel genom hastighets- och nykterhetskontroller, patrullera i området och att hjälpa till när mässen stänger om kvällarna.
– Vi ser till att synas i övningslokalerna och på området. Det gör mycket, säger Mathias.

Enköpings egen personal

Det här är första gången som Mathias Franzén är militärpolis under en övning. Tidigare har det inte funnits möjlighet för regementet att använda sin egen personal till stora övningar, då har Livgardet bemannat militärpolistjänsten i stället.
– Vi är fem militärpoliser här i Enköping just nu. Men enligt övningsdeltagarna har vi känts som fler än tidigare övningar, trots att de har varit drygt 20 stycken, säger Mathias Franzén.

Kontrollerar hastighet

I dag ska Mathias hålla i en hastighetskontroll. Han ställer bilen strax innanför regementsgrinden. Men det är lugnt. Bara ett par bilar passerar oss under tio minuter. 
– Oftast brukar vi göra hastighetskontroller vid frukost och lunch då det är mest trafik ute, säger han.
Men nu är det tidig eftermiddag och de bilar som passerar oss håller den tillåtna hastighetsgränsen.
– Annars brukar de sakta ner när de ser den gula västen, säger Mathias och rycker lite i den neonärgade reflexvästen han har över uniformen.
– Dessutom brukar informationen spridas på området ganska snabbt när vi är ute och kontrollerar. Det är i och för sig bra, då är alla extra försiktiga, avslutar han.