Livgardet övar på Gotland

Mellan den 29 april och 7 maj övar Försvarsmakten nationellt försvar på Gotland. Totalt ingår cirka 350 soldater och officerare samt ett 100-tal fordon i övningen. Militärpolisen står för ordning och säkerhet kring övningen. Skottlossning med lös ammunition kommer att förekomma.

Övningen genomförs över hela Gotland med tyngdpunkt på Tofta skjutfält, Slite samt i Visbys ytterområden.
– Vi övar väpnad strid i nationellt försvar, det vill säga försvar av Sverige. Huvuddelen av personalen kommer från Livgardet och utgör kärnan i Sveriges bidrag i Afghanistan med start i november. Därigenom blir övningen även en förberedelse, säger Micael Berner, chef för Livgardets del av den 7:e bataljonen.
Övningen kommer främst att märkas av när personalen förflyttar sig i fordonskolonner.
– Kolonnerna kan bli långa och de kör sakta för allas säkerhet. Vi hoppas att allmänheten har förståelse och uppmärksammar militärpolisens tecken och signaler, säger Micael Berner.

Den 5 och 6 maj övar personalen i och runt Slite, både till fots och i fordon. Där kommer det bland annat att upprättas vägspärrar vid några mindre vägar, men övningsledningen bedömer inte att det kommer att störa den civila trafiken. Den 6 maj genomförs övning med lös ammunition söder om Slite.
– Vi håller ett sådant avstånd att ingen riskerar hörselskador och vår strävan är att begränsa skottlossningen till mellan klockan 08.00 och 20.00, säger Micael Berner.

– De som har frågor om övningen är välkomna att ta kontakt med oss via telefon eller via Livgardets sida på facebook. Det går även bra att tala med oss på plats, men man bör vara uppmärksam på avspärrningar och instruktioner från vår personal. Övningen övervakas av övningsledare som är märkta med blågula band, säger Micael Berner.

För mer information, ring informatör Björn Westerdahl, 0705-529718 eller kapten Andreas Lunde 0768-768324. Livgardets växel nås via 08-58454000.