Från rekryt till tidvis tjänstgörande soldat

Förra veckan gjorde rekryterna på GMU sina sista utbildningsdagar. Många fortsätter nu som anställda i Försvarsmakten. En av dem är Mathias Hammäcker som ska bli tidvis tjänstgörande soldat.

Mathias Hammächer, från rekryt till tidvis tjänstgörande soldat Foto: Grenadjärkompaniet/Försvarsmakten

Mathias Hammächer är 22 år och kommer från Motala där han bor med sambo och två bonusbarn. Han skulle ha gjort värnplikten som dock hann bli vilande innan det var dags för honom att rycka in. Men han ville göra militärtjänstgöring och flera kamrater rekommenderade honom att söka grundläggande militärutbildning (GMU).
– Kompisarna hade erfarenhet av Försvarsmakten, som kontinuerligt eller tidvis tjänstgörande soldater. De trodde att Försvarsmakten skulle passa mig också så jag sökte och kom in på GMU.
I januari ryckte han in på Skaraborgs regemente i Kvarn, norr om Borensberg i Östergötland.

Tidvis tjänstgöring

Innan utbildningen läste Mathias det som står att läsa på Försvarsmaktens hemsida och kände till att utbildningen skulle vara indelad i projekt med olika teman och strimmor i olika ämnen.
– Jag hade dock önskat mer information tidigt om hur övergången från rekryt på GMU till anställd soldat skulle gå till. Vid antagningsprövningen var jag osäker på vad jag ville göra efter GMU men efterhand så förändrades min familjesituation och ett engagemang som tidvis tjänstgörande känns idag som lämpligast för mig.

Att tjänstgöra tidvis i Försvarsmakten är att vara anställd året runt men att bara arbeta vid några tillfällen per år när det förband man tillhör kallas in för att övas eller vid insats – nationellt eller internationellt. Mathias nya mål är att arbeta heltid som brandman men han skulle även vilja göra utlandstjänst.

Från GMU till provanställning

Mathias har nu genomfört sin GMU och är nöjd med den. Han tycker att innehållet har varit bra och är särskilt nöjd med den så kallade strimma C "Uppgiften, gruppen och jag".
– Där har jag lärt mig mycket om att arbeta i en grupp. Detta kom särskilt till nytta under projekt 6 ”Aldrig ge upp” som är den prestationsövning som genomförs i slutet av GMU. Det jag möjligtvis skulle önskat mera av i schemat är strimma A ”Fysisk prestationsförmåga”.
Befälens bemötande har inte varit så som han förväntat sig – det har varit bättre.
– Jag hade förväntat mig onödigt petiga visitationer och massor av armhävningar, men det är inget jag saknat.

Det som väntar nyblivne soldat Hammächer är först provanställning som omfattar fortsatt soldatutbildning med fördjupning inom bland annat strid och sedan befattningsutbildning till antingen stridsfordonsförare eller skytt vid 421:a mekaniserade skyttekompaniet. Lagom till dess att provanställningen är slut under senare delen av hösten kommer resten av hans förband att kallas in. Då kommer han att ingå i förbandet i sin befattning, under en längre övning med stora delar av armén.
– Efter det ska jag arbeta vidare mot att bli brandman i väntan på nästa övning, avslutar Mathias.