De gav aldrig upp

– Ni har fått bita ihop, saker och ting har ställts på sin spets. Utrustningen har varit tung. Det som kommer fram då är gemenskapen. Den gemenskapen kommer ni att komma ihåg. Det som emellanåt känts tungt, kommer ni i framtiden kunna skratta åt.  Så inledde Peter Toft, ställföreträdande regementschef Lv 6, GMU rekryternas utryckningsceremoni.

Ställföreträdande regementschef, Peter Toft, delar ut GMU-jetonger. Foto: Malin Ros/Försvarsmakten
Bästa rekryter.
Bästa rekryter. Foto: Malin Ros/Försvarsmakten
Mycket att packa och fixa inför muck.
Mycket att packa och fixa inför muck. Foto: Malin Ros/Försvarsmakten
Första sergeant Karl Danielsson.
Första sergeant Karl Danielsson. Foto: Malin Ros/Försvarsmakten
Bästa rekryter. Foto: Malin Ros/Försvarsmakten
Mycket att packa och fixa inför muck. Foto: Malin Ros/Försvarsmakten
Första sergeant Karl Danielsson. Foto: Malin Ros/Försvarsmakten

Tolv intensiva veckor har nu nått sitt slut. Idag rycker deltagarna vid GMU (grundläggande militär utbildning) ut och helt enligt traditionerna utfördes i onsdags en ceremoni till deras ära. Medan musik framförds av Hemvärnets musikkår Halland marscherade deltagarna in och ställde upp plutonsvis. Trots kalla vindar var humöret på topp hos samtliga rekryter.

Prisutdelning

Efter det inledande talet delades det ut jetonger till samtliga deltagare. Därefter fick bataljonchef Johan Svensson, äran att få presentera några speciella utmärkelser, nämligen pris till bäste rekryt respektive kamrat i vardera pluton.
De båda pristagarna Adam Vallentin och David Samuelsson från tredje pluton har bestämt sig för att stanna inom Försvarsmakten. Adam som soldat vid 97-kompaniet och David har planer på att studera vidare som specialistofficer. Att båda fick utmärkelse i respektive kategori var enligt killarna själva oväntat.
– Självklart är jag både glad och stolt, säger Adam och David håller med.  Det var inte väntat, så det blev en rolig överraskning, fortsätter David.

”Tidiga mornar och sena nätter”

Veckorna vid GMU beskriver de som mycket lärorika. Många gånger har det varit tufft, men att det alltid varit värt det.
– Det starkaste minnet jag kommer ta med mig härifrån är gemenskapen, och självklart alla vänner. Alla sena kvällar vi suttit runt en eld och bara snackat, den känslan kommer jag alltid bära med mig, berättar Adam.

Den tuffaste etappen under GMU är ”Aldrig ge upp” och är bland det sista deltagarna får göra. Under dessa dagar blir de riktigt testade, både fysiskt och psykiskt. Veckan bjuder bland annat på sömnlösa nätter och minimalt med mat.
Förste sergeant Karl Danielsson, instruktör på tredje pluton är nöjd över resultatet.
– Veckorna har gått både upp och ner, vi haft både bra och dåliga tider. Det jag är mest nöjd över är rekryternas ambition att hela tiden sträva efter att göra så bra ifrån sig som möjligt. Det går inte att misslyckas med en sådan järnvilja, säger Karl Danielsson och fortsätter med att berömma rekryterna: – De har gjort bra ifrån sig över tiden. Speciellt under sista veckan. Alltid med ett bra humör och ett högt stridsvärde, avslutar han.