Blivande jägarsoldater på patrull

Rekryterna vid Arméns jägarbataljon har nu slutfört projekt ”Patrull” och därmed genomfört de första 20 tjänstgöringsdagarna vid den grundläggande militär utbildningen, GMU. När projektet påbörjades hade rekryterna endast en veckas militär erfarenhet.

En av rekryterna omhändertar sin stridsparskamrat. Foto: Håkan Jorsell/Försvarsmakten
Fänrik Jesper Lindholm är nöjd med rekryternas prestationer under projekt ”Patrull”.
Fänrik Jesper Lindholm är nöjd med rekryternas prestationer under projekt ”Patrull”. Foto: Håkan Jorsell/Försvarsmakten
Fänrik Jesper Lindholm är nöjd med rekryternas prestationer under projekt ”Patrull”. Foto: Håkan Jorsell/Försvarsmakten

Under de tre veckor som patrullprojektet har fortlöpt har rekryterna avfyrat sina första skott, haft sina första fältnätter, badat isvak, lärt sig stridens praktiska grunder och omhändertagande av egen eller kamrats skada och mycket mer. Projektet har lagt en god grund till kommande utbildningar i GMU:n.
– Med den grundläggande stridstekniken kan vi gå vidare in i ”Försvara ”projektet och ge dem vidare erfarenheter och kunskaper utan att äventyra säkerheten. Med sjukvårdsutbildningen kan vi simulera skadade under övning, men vi höjer även säkerheten övningstekniskt då rekryterna vet hur de till exempel ska stoppa en blödning när olyckan är framme, berättar kapten Håkan Jorsell.

Behålla stridsvärdet

– Deras förmåga att vara förlagda utomhus dygnet runt ger soldaterna förutsättningar att kunna lösa uppgifter under en längre tid och samtidigt kunna behålla stridsvärdet, det vill säga förmågan att kunna må bra i flera dygn utan tillgång till vad många idag tar för givet, till exempel toalett, varma utrymmen, dusch, bil och framförallt en familjemedlem som gör alla obekväma sysslor åt dem, fortsätter Håkan Jorsell.
Rekryternas erfarenhetsbank och sakliga kunnande om det militära har ökat är det ändå inte det som är den största påtagliga skillnaden på dem nu och för en månad sedan. 
– Det vi officerare och utbildare noterar är hur rekryterna mer och mer börjar uppträda som soldater. De håller tiderna, vårdar sig själva och sin utrustning, tar hand om varandra, ökad artighet, ökad stresstålighet och sakta men säkert bygger de upp kvalitéer som kommer att hjälpa dem under hela livet, som militär, men likaså som civil, säger Håkan Jorsell.

Kamratanda

– Det här är bara det första steget i vår fortsatta karriär, men redan nu trivs vi väldigt bra här i Arvidsjaur, säger rekryterna Eriksson från Staffanstorp och Pettersson från Motala.
Eriksson vill fortsätta sin militära utbildning som jägarsoldat och siktar på en karriär som jägarsoldat och stridssjukvårdare, medan rekryt Pettersson har siktet inställt på att söka anställning som jägarsoldat och prickskytt.
– Kamratandan och den goda utbildningen vid jägarbataljon här i Arvidsjaur är det som lockar mest enligt många rekryter, berättar fänrik Jesper Lindholm, ansvarig för projekt ”Patrull”.

Arméns Jägarbataljon rekryterar nu ur alla GMU omgångar och personal som tidigare genomfört värnplikt till att bli kontinuerligt tjänstgörande jägarsoldat och en del av en unik elit.

Läs annonsen här.