Alla helikopter 16 är nu på plats

Nu är samtliga 15 beställda UH-60M Blackhawk helikoptrar levererade till Sverige. Den sista anlände tisdag förmiddag till FMV i ett transportflygplan tillsammans med två pallar kringutrustning.

Transporten under inflygning bakom en tidigare levererad HKP 16. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten
Första hjulet på backen.
Första hjulet på backen. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten
Första hjulet på backen. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

15 december 2011 skedde den första leveransen av Försvarsmaktens nya helikopter 16 till Malmen i Linköping. Nästan på dagen ett år och fyra månader senare är leveransen av helikoptrar klar. Detta samtidigt som de första fyra redan är i tjänst i Afghanistan sedan några veckor tillbaka.

Hela upphandlingen har gått i rekordfart sedan FMV i mitten på 2010 fick regeringens uppdrag att köpa in nya helikoptrar, inklusive kringutrustning och utbildning. Slutförhandlingen med de amerikanska myndigheterna startade i början på 2011 och inom mindre än ett år fanns de första helikoptrarna på plats på Helikopterflottiljen.

Den sista leveransen började med en kort ceremoni inför lokalpressen i Huntsville, Alabama innan fraktflygplanet, en C-17 från Papa, lättade vid 18 tiden lokal tid. Efter en nio timmars flygresa och en snabb urlastning av två pallar materiel stod helikopter nummer 15 på svensk mark exakt 10:52. Den kommer nu att kontrolleras innan den formellt lämnas över från FMV till Helikopterflottiljen.