Vintermiljön, en utmaning i sig

Fjärde pluton från Karlskrona tillhörande Fjärde sjöstridsflottiljen har äntligen genomfört deras första riktiga fältvecka i vintermiljö. Plutonen begav sig tidigt i fredags ut till Kosta och de småländska skogarna. Förväntningar var höga och en viss spänning kunde kännas i luften när rekryterna ställde upp nedanför kasernen inför avmarschen.

Tuff klimat att öva strid på, men trots kylan och snön var instruktörerna nöjda med plutonens insats. Foto: Leah Zepeda Jorsell/ Försvarsmakten
Vid ett flertal tillfällen gavs order om att göra skyddsmask på.
Vid ett flertal tillfällen gavs order om att göra skyddsmask på. Foto: Leah Zepeda Jorsell/ Försvarsmakten
Daniel Stafsing njuter av sin allra första tugga av fryskorkad mat.
Daniel Stafsing njuter av sin allra första tugga av fryskorkad mat. Foto: Leah Zepeda Jorsell/ Försvarsmakten
Två rekryter tar sig an utmaningen att starta en brasa när det är som kallast.
Två rekryter tar sig an utmaningen att starta en brasa när det är som kallast. Foto: Leah Zepeda Jorsell/ Försvarsmakten
Vid ett flertal tillfällen gavs order om att göra skyddsmask på. Foto: Leah Zepeda Jorsell/ Försvarsmakten
Daniel Stafsing njuter av sin allra första tugga av fryskorkad mat. Foto: Leah Zepeda Jorsell/ Försvarsmakten
Två rekryter tar sig an utmaningen att starta en brasa när det är som kallast. Foto: Leah Zepeda Jorsell/ Försvarsmakten

– Det här är andra gången i tält för oss, men första gången under hårdare förhållande, med så här mycket snö och minusgrader där vi även ska sova i bivack. Jag har aldrig gjort det här förut så det är helt klart en utmaning, säger Daniel Stafsing, 19 år från Stockholm.

Vägen till Kosta tar cirka 1,5 timme från Karlskrona. Befälen spiller ingen tid utan tar vara på varje tillfälle som ges för att utbilda sina rekryter. Den här gången handlar det om att ta reda på hur mycket rekryterna har lärt sig hittills genom att ställa in de inför en quiz. Vinnaren får en påse chips att njuta av under helgen, en vinst som tas emot med öppna armar och ett stort leende på läpparna.

Väl framme vid fordonsavlämningsplatsen, gör rekryterna avsittning och intar ett igelkottsförsvar kring bussen, en förpatrull skickas ut för att säkra området. Nu gäller det att tagga till för här blir de kvar fram tills på måndag morgon då det blir dags att åka in till kasernen igen. Nu kan allt hända och det är soldaterna bereda på.

Dagens fokus är förläggningstjänst med tältresning, maskering och allt vad det innebär.  Innan lunch delar plutonen på sig i två täter, grupp 1 och 3 utgår för att ha en skjutning. Skjutningen innefattar tre olika stationer där rekryterna ligger uppe på en vall och bekämpar upptäcka mål. Kvar blir 2:a och 4:e grupp som får hålla ställningarna under tiden tills det blir deras tur att göra samma genomförande under eftermiddagen.

Kvällen ägnas åt att förbättra förläggningen och hugga ved. Det är cirka minus 10 grader ute, men det känns som minus 20. Instruktörerna påminner rekryterna om att dricka vatten och byta kläder för att hålla sig varma och få ute det bästa möjliga ur de kalla soldaterna. Det kommer bli patrullering och post hela natten, risk för sammanstötning och eldöverfall går inte att utesluta.

Dag 2, kl: 08.00

Uppställning och genomgång av grunder i markstridsberedskap.  Förste sergeant Laks tar upp sitt anteckningsblock och kontrollerar hur många som har koll på de olika beredskapsgraderna. Det råder lite olika uppfattningar bland rekryterna men efter några minuter verkar det gå framåt i alla fall.

– Gas, gas gas! Skriker instruktörerna. 

Soldaterna skyndar sig till sina packningar och ta fram skyddsmasken. De har nio sekunder på sig att få på sig masken innan det är försent. Den här gången var det ett fåtal som klarade sig med livet i behåll. Förste Sergeant Laks gör till ett till försök, den här gången lägger han till lite fysisk ansträngning, med vapnet i handen, armarna rakt ut och knälyft.

Under eftermiddagen är det examination som gäller.
Alla rekryter får minst en chans på sig, klarar man inte av det vid första försöket är det bara att ställa sig sist i kön och försöka på nytt. Examinationen innehåller tre olika moment, en med skyddsmasken, kastning av sprängövningshandgranat och bekämpning av upptäckta mål.

– Det gick inte så bra vid första försöket, jag klarade inte av det. Men efter att ha fått några råd gick det mycket bättre, så det känns bra nu, säger Daniel Stafsing.

Plutonen fortsätter framgångsrikt i sin utbildning. Snart har alla genomfört examinationen för dagen och tid att fokusera på annat ges.

Mörkret har fallit över Kosta. Rekryterna från 2:a grupp börjar elda i kaminen för att hålla sig varma. Det är rökigt och väldigt svårt att se något inne i tältet och efter ett tag hörs några smällar. En sammandrabbning har precis skett. Majoriteten av grupperna låg i vila när överfallet kom, ändå var de förvånansvärt snabba ut och försvarade sig.

Dag 3, klockan 8.30

Under tidig söndagsmorgon är det dags att marschera mot nästa utmaning, nämligen stridsparsskjutning med lös ammunition. Nu ska rekryterna öva på att snabbt förflytta sig i terrängen under pågående skjutning och vid sammanstötning. Här handlar det om att hamna i förkant, annars blir man upptäckt och dödad av fienden.

Efter att ha sprungit ett par timmar inne i skogen är det dags för lunch. Dagens lunch består av frystorkad mat, något som är helt nytt för rekryterna. Förstesergeant Laks ser till att hålla en väldigt snabbt men djupgående genomgång i hur man tillagar frystorkad mat och vad en dygnsförpackning innehåller. Rekryterna lyssnar med stor entusiasm.

Tillbaka vid tältlägret är det dags att börja ta ner förläggningen och börja förbereda sig för att bygga bivack.
– Jag har oroat mig mest över det här momentet, men det ska samtidigt bli kul och häftigt att ha fått göra det, säger Daniel Stafsing.

Rekryterna får hela eftermiddagen och kvällen på sig att bygga en så bra plats som möjligt att sova i under natten utan att frysa allt för mycket. Lyckas de kan det bli riktigt mysigt och varmt när väl elden är igång.