Sju års väntan äntligen över

Det är sju år sedan flygvapnet senast genomförde en motsvarande flygövning på Jokkmokksbasen. Nu är väntan äntligen över, Flygvapenövningen 2013 startar i dag, lördag 16 mars, och inriktningen är nationellt försvar av Sverige. Flygvapnet kommer att basera på F 21 i Luleå, Vidselbasen och Jokkmokksbasen.

Under Flygvapenövningen kommer gripenplan landa och starta från Jokkmokksbasen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle under Flygvapenövning 2005. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Mikael Forsberg.
Mikael Forsberg. Foto: Jan Jönsson/Försvarsmakten
Mikael Forsberg. Foto: Jan Jönsson/Försvarsmakten

Under den gångna veckan har det skett transporter av materiel och personal till Jokkmokk, de sista styrkorna anländer under övningens första dag.

Dagarna innan övningen startar har prioriteten legat på att bygga förläggning, snöröja bansystemet, samt att få igång ledningssystemen.

Mikael Forsberg är plutonchef för den grupp som bland annat har till uppgift att snöröja basens bansystem.

– Vi har jobbat hårt. Soldaterna har gjort och gör ett mycket bra jobb, säger han.

Han berättar att de tycker att det är mycket positivt att få vara på krigsbas och utföra det arbete som de är utbildade och anställda för.

– När det gäller ledningssystemen så har det gått över förväntan att koppla upp dessa, säger Daniel Björkman på sambands och informationssytemtroppen.

Även han uttrycker glädje att få komma tillbaka till Jokkmokksbasen och genomföra verksamhet.
– Det känns roligt att vara på vår krigsbas igen, säger han.

Personalen, både befäl och soldater, ser med förväntan fram emot när övningen startar på ”riktigt” och de första gripenflygplanen landar på Jokkmokksbasen efter sju års frånvaro.