Positivt på hundfronten

Många enheter minskas eller försvinner helt med Försvarsmaktens nya organisation. Men på Försvarsmaktens hundtjänstenhet (FHTE) blåser positiva vindar. – Vi går från 52 till 66 tjänster, varav fem tjänster är direkt riktade mot hemvärnet, säger Thomas Goder, chef på FHTE.

Försvarsmaktens hundtjänstenhet (FHTE) förser Försvarsmaktens insatsförband med tjänstehundar. Nu stärker FHTE sitt stöd till hemvärnet. Foto: Linda Rosqvist/Försvarsmakten
Major Thomas Goder är chef för FHTE.
Major Thomas Goder är chef för FHTE. Foto: Försvarsmakten
Major Thomas Goder är chef för FHTE. Foto: Försvarsmakten

De flesta av de nya tjänsterna kommer att finnas på utbildningsavdelningen i Sundby (Kungsängen). Tjänsterna som är riktade mot hemvärnet ska främst jobba med kvalitetssäkring och ska även vara ett stöd till Rikshemvärnschefen och utbildningsgrupperna. Tre av de fem tjänsterna är i nuläget bemannade.

Även nytt material är på ingång. I november levererades 300 vindskydd till Försvarsmakten och över 1000 hundförarsatser ska beställas, så fort utvärderingen av provsatserna är klara.
– Vi har en möjlighet att beställa fler vindskydd, vilket vi också ska göra eftersom alla ska ha ett eget. Men vi väntar på hundförarsatsen eftersom den och vindskydden ska levereras samtidigt till alla hundförare. Det här gäller självklart även hemvärnets personal, förklarar Thomas Goder.

Sedan oktober finns 30 provsatser ute för att kvalitetssäkras. De ska prövas i ur och skur under vintern och våren för att se att de verkligen håller. Förhoppningen var att hundförarsatserna skulle ha varit ute redan nu, men på FHTE hoppas man att satserna kommer ut under året.

Enligt planering kommer man även att påbörja en revidering av FM Tjänstehundsinstruktionen (THI).
– Det var lite olyckligt när THI:n upprättades i början på 2012, eftersom hemvärnets uppgifter inte fullt ut kom med och därmed föll ur lite grann. Men den här gången ska det bli ändring på det och allt som rör hemvärnet ska vara med i instruktionen, menar Thomas Goder.

Denna artikel är lånad från hemvärnets tidning. Läs mer via länk till höger.