Pansarbataljonen på fjälläventyr

Det är tisdag den 19 mars. 340 soldater och officerare har anlänt till Hemavan i Västerbotten efter bussresan från Boden. Solen står högt på en klarblå himmel och termometern visar minus 18 grader. Det är dags att starta ”bataljonsövning vinter”. Tre dygn på kalfjället i vintermiljö.

Delar av pansarbataljonen tar sig ner till första förläggningsplats. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Anton Sandström, 27 år, ung och rutinerad specialistofficer.
Anton Sandström, 27 år, ung och rutinerad specialistofficer. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Mats Johansson, planeringsansvarig för "Bataljonsövning vinter".
Mats Johansson, planeringsansvarig för "Bataljonsövning vinter". Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Anton Sandström, 27 år, ung och rutinerad specialistofficer. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Mats Johansson, planeringsansvarig för "Bataljonsövning vinter". Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

– Det finns flera anledningar varför vi genomför en sådan här övning. Ett är att bygga upp förbandsandan. En annan anledning är att vi ska kunna verka i hela Sverige då också i fjällmiljö. Förhoppningen är att alla ska klara av det på ett bra sätt och få en bra känsla att de klarat av tre dygn, på skidor med ett gott stridsvärde i fjällmiljö, säger Mats Johansson, planeringsansvarig för övningen.

Direkt upp på fjället

Själva övningen startade när deltagaren på tisdagsmorgonen klev på bussen i Boden. Resan mot Hemavan påbörjades och direkt efter resans slut utspisades det varm köttsoppa som lunch. Dagens slutmål var att ta sig upp på kalfjället och nå första förläggningsplatsen innan kvällen med hjälp av Hemavans liftsystem tillsammans med sin personliga packning och vita blixten. Det hela löste sig på ett smidigt sätt med endast några enstaka fall.

Ett minne för livet

En av deltagarna är Anton Sandström, 27 år och specialistofficer. En ung och rutinerad officer som avslutade värnplikten 2004  och redan hunnit med tre utlandsinsatser och stått i beredskap i den nordiska stridsgruppen 2011, NBG 11.
– Jag känner mig taggad och det ska bli kul att äntligen få komma igång. Jag är en av flera som varit med under planeringsfasen. Planen är att vi inte ska göra så långa dagsetapper. Och så länge det inte kommer regn från sidan och det är hyfsat väder så kommer det att bli en jätteupplevelse för oss alla. Framförallt för de som inte vistas i en sådan här miljö tidigare. För de flesta kommer det att bli ett minne och en berättelse som man tar med sig hela livet ”kommer du ihåg vinterövningen i Hemavan då…”, säger Anton Sandström.

Vid 16-tiden hade de flesta nått den första förläggningsplatsen. Arbetet med att slå upp tälten påbörjades och vindskydd av snöblock byggdes för att skydda inför natten. Detta på grund av den tilltagande vinden som meteorologerna varnade för.

Mine Bulus, nyanställd soldat på Ledning- och understödskompaniet, verkade trivas och jobbade ihop med sina kollegor för att få tältet och förläggningsplatsen färdig inför natten.