ME03 har gått till sjöss

HMS Carlskrona har kastat loss för att återigen delta i operation Atalanta utanför Somalias kust. Kajen var full av anhöriga som tog farväl av sina kära för ett par månader framöver. För både besättningsmedlemmar och de anhöriga väntar nu en tid ifrån varandra, men samtidigt en viktig insats för säkerheten i operationsområdet.

Kursen är satt från isiga till varma vatten Foto: Niklas Ehlèn/Försvarsmakten
Marininspektör Jan Thörnqvist framhöll även den viktiga insats som anhöriga hemma gör.
Marininspektör Jan Thörnqvist framhöll även den viktiga insats som anhöriga hemma gör. Foto: Håkan Jönsson/Försvarsmakten
Många känslor vid avskedet.
Många känslor vid avskedet. Foto: Håkan Jönsson/Försvarsmakten
I ett strålande solsken kastade HMS Carlskrona loss.
I ett strålande solsken kastade HMS Carlskrona loss. Foto: Niklas Ehlèn/Försvarsmakten
Marininspektör Jan Thörnqvist framhöll även den viktiga insats som anhöriga hemma gör. Foto: Håkan Jönsson/Försvarsmakten
Många känslor vid avskedet. Foto: Håkan Jönsson/Försvarsmakten
I ett strålande solsken kastade HMS Carlskrona loss. Foto: Niklas Ehlèn/Försvarsmakten

I minusgrader men i ett strålande solsken kastade fartyget loss till tonerna av Marinens musikkår och eskorterad av helikoptrar ur helikopterflottiljen, varav en är av den typ som ska finnas ombord under operationen, helikopter 15. Morgonen startade med traditionsenligt korum i Amiralitetskyrkan. På plats för att önska lycka till, fanns bland annat Marininspektör Jan Thörnqvist. I sitt tal till besättningen sa marininspektören:

– Förbandet är väl förberett för att lyckas i insatsen men jag vill också betona att hela familjen, även ni som stannar hemma, är med och bidrar till insatsen. ME03 kommer att göra stor nytta i området.

På väg ner till insatsområdet

Nu väntar fyra veckors förflyttning till området, en tid fylld av utbildning och träning och ett örlogsbesök i Casablanca. Insatsen i området påbörjas den 6 april och avslutas 6 augusti.
HMS Carlskrona kommer att ingå i Operation Atalanta som är EU:s första marina insats. Operation Atalanta syftar till att ge skydd åt fartyg som för World Food Programmes räkning transporterar mat till nödställda i Somalia. Operationen syftar även till att skydda de sjötransporter som Afrikanska unionens insats i Somalia (AMISOM) genomför, övervaka fisket utanför Somalias kust samt avvärja och bekämpa sjöröveri och väpnade rån mot fartyg.

Fartyget beräknas återkomma till hemmahamnen under slutet av augusti.