Helikopter 16 på väg till Afghanistan

Idag flögs de första helikopter 16, Blackhawk UH-60M, från Malmen i Linköping till Marmal basen i Afghanistan. Detta samtidigt som Helikopterflottiljens nuvarande helikopter 10B, Superpuma, gör sin sista beredskapsvecka som sjukvårdshelikopter i Afghanistan.

C-17 Globemaster lyfter med två Blackhawk-helikoptrar mot Marmal från Malmen. Foto: Olof Lundgren/Försvarsmakten
Två helikoptrar med kringutrustning lastas in i transportplanet på ett par timmar.
Två helikoptrar med kringutrustning lastas in i transportplanet på ett par timmar. Foto: Olof Lundgren/Försvarsmakten
Helikopter 10, Superpuma, tas hem till Luleå efter genomförd insats i Afghanistan.
Helikopter 10, Superpuma, tas hem till Luleå efter genomförd insats i Afghanistan. Foto: Ulf Andersson/Försvarsmakten
Två helikoptrar med kringutrustning lastas in i transportplanet på ett par timmar. Foto: Olof Lundgren/Försvarsmakten
Helikopter 10, Superpuma, tas hem till Luleå efter genomförd insats i Afghanistan. Foto: Ulf Andersson/Försvarsmakten

Totalt kommer fyra helikopter 16 och ett fyrtiotal personer i den nya SAE ISAF UH-60 styrkan att flygas till Marmal basen i norra Afghanistan under de kommande veckorna. De ska vara operativa från och med första april och huvuduppgiften är att med två helikoptrar stå i 15 minuters beredskap för att hämta upp skadade och med läkare och sjuksköterska ombord kunna ge livsuppehållande vård under färden till sjukhus. Förutom att vara en avancerad flygande ambulans kan det även bli rena transportuppdrag av personer eller materiel. 

Transporten till Afghanistan sker i en av de C-17 Globemaster från Heavy airlift wing som Försvarsmakten förfogar över. Två helikoptrar med kringutrustning kan fraktas åt gången och själva lastningen tar bara några timmar.

Helikopterflottiljen har varit på plats med sjukvårdshelikoptrar i Afghanistan sedan två år tillbaka. Under den tiden har drygt åttio skarpa uppdrag med transporter av en eller flera skadade genomförts. Uppdrag 82 för en vecka sedan var att hämta tre skadade afghanska soldater och flyga dem till sjukhuset i Mazar-e Sharif.

Styrkan, som heter SAE ISAF MEDEVAC, består till största del av personal från Helikopterflottiljens skvadroner i Luleå och Ronneby. Parallellt med sin beredskap som sjukvårdshelikopter har de under den senaste tiden också arbetat med att förbereda mottagandet och logistiken kring det nya helikoptersystemet. Därför kommer bytet av helikoptrar och personal bara ta två veckor, trots att det rör sig om ett helt nya system. De två helikopter 10 som ingår i styrkan kommer att transporteras hem till första helikopterskvadron i Luleå där de kommer att göra tjänst i ytterligare några år.