Flygövning i Norrland

Större delar av svenska flygvapnet ombaserade under måndagen till F 21 i Luleå och flygbasen i Vidsel för en flygövning där taktik, teknik och procedurer ska övas. Redan under måndagskvällen kördes första övningsmomentet.

JAS 39 Gripen startar från Vidselbasen. Foto: Kent Löving/Försvarsmakten

Under måndagen transporterades personal med C- 130 Hercules till sina baser. Direkt efter urlastningen påbörjades mottagandet av de Jas 39 Gripen som skulle anlända under eftermiddagen.

Efter mottagandet och klargöring var det dags för det första övningsmomentet som alltså blev mörkerflygning. Ett av momenten under måndagskvällen var luftstrid.

Syftet med övningen är att öva stridspiloterna i deras roller, naturligtvis behövs personal på marken för att få upp planen i luften. Det som framförallt övas är stora flygförband med upp till ett 30-tal flygplan. Olika flygplanstyper används, till exempel Jas 39 Gripen, norska F-16 och finska F-18.

Utöver stridsflygplan så deltar även ett stridsledningsflygplan och enheter ur Artilleriregementet och Norrbottens regemente. Deltagande länder, förutom Sverige, är Norge, som flyger från Bodö och Finland från Rovaniemi.

Skjutning med skarp ammunition på skjutfältet ingick i tisdagens första övning för de svenska förbanden.