”Ett stort tack till er alla”

Sista natten visade kvicksilvret under 20 minusgrader och insidan av tältduken var full med rimfrost på morgonen. Nu återstod bara ett sista momentet - att ta sig ner för Hemavans skidbacke till bussarna inför den hemtransport som satte punkt för pansarbataljonens fjälläventyr. Enligt rapporter ska allting förflutit utan större missöden.

Bataljonschefen Mats Ludvig sa till sina soldater: ”Jag tycker ni har lyckats och jag är nöjd med ert uppträdande. Ett stor tack till er alla.” Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
David Teterin, soldat vid I 19.
David Teterin, soldat vid I 19. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Från vänster: Sjuksystrarna Elisabet Långström och Lena Sandström.
Från vänster: Sjuksystrarna Elisabet Långström och Lena Sandström. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
David Teterin, soldat vid I 19. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Från vänster: Sjuksystrarna Elisabet Långström och Lena Sandström. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

Så här sa bataljonschefen Mats Ludvig till sina soldater och officerare under bataljonsuppställningen som genomfördes på Hemavans fjällsida under det sista dygnet.
– Anledningen att vi åkte till Hemavan och övade var trefaldig. Jag ville få ett kvitto på att bataljonen har den vinterförmåga den faktiska ska ha. Det andra var att jag ville ha en prestationsövning, det vill säga se om vi klarar av att hålla stridsvärdet högt under en längre tid under svåra förhållanden. Den tredje var att få en upplevelse i fjällmiljö. Och jag tycker ni och vi har lyckats, jag är nöjd med ert uppträdande. Ett stor tack till er alla.

Och han fortsatte:
– Jag tror inte att hela pansarbataljonen har varit uppställd på det här sättet - ståendes på skidor i fjällen med samtliga fälttecken framför - jag tror det är en unik företeelse.

Brigadchefen Torbjörn Larsson hade också kommit till Hemavan för att tala med soldaterna men även lämna över fälttäcken till 192:a mekaniserade bataljonen samtidig som han också tog tillfället till akt att presentera sig själv för hela den uppställda pansarbataljonen.

Första gången i fjällen

David Teterin på andra pansarskyttekompaniet har nyligen börjat arbeta som soldat på stridsvagnsbärgaren. I slutet av 2012 hade han tröttnat på skrivbordsjobbet och bestämde mig för att återgå till grönkläder. Efter lumpen gav han sig i väg på en utlandsmission i Kosovo. Därefter arbetade han med IT och nätverk. För att sedan efter nyåret 2013 starta upp som soldat vid I 19. David och hans kollegor var under sista övningsdagen på väg till den sista förläggningsplatsen på skidor i ett strålande väder.
– Det är första gången jag är i fjällen. Det har varit både kul, trevligt, smärtsamt och irriterande. Jag ramlar hela tiden. Uppför går det bra det är nerför kommer problemen. Med packning är inte balansen så bra, berättar David Teterin.

Sjuksystrarna Lena Sandström och Elisabet Långström, stod för sjukvårdsberedskapen under fjälläventyret.
– Om någon skadar sig så hjälper vi till och så vi sköter den dagliga sjukvården. Från början var det lugnt men sedan har folk ramlat så vi har fått skickat till några till Tärnaby vårdcentral med misstanke om fraktur. Vi tillhör insatsorganisationen så det var med glädje vi sa ja till det här uppdraget, det har varit ett riktigt äventyr.