”En bra grund att stå på”

Vid Norrbottens regemente byggs nu framtidens mekaniserade förband för fullt. Det kräver givetvis att personalen utbildas kontinuerligt, just nu genomgår närmare 80 soldater och officerare sin grundläggande vagnsutbildning på stridsfordon 90.– Utbildningen startade för en dryg vecka sedan, det känns riktigt bra hittills, säger Fredrik Andersson, tidvis tjänstgörande soldat från Grums i Värmland.

” Jag är mycket nöjd hittills, det här passar mig perfekt när jag ändå var arbetslös.” säger Fredrik Andersson, nyanställd som tidvis tjänstgörande soldat på I 19.
” Jag är mycket nöjd hittills, det här passar mig perfekt när jag ändå var arbetslös.” säger Fredrik Andersson, nyanställd som tidvis tjänstgörande soldat på I 19. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Det är intressant och lärorikt, 90-systemet har ju drygt 20 år på nacken men det är fortfarande riktigt slagkraftigt,” säger Martin Jansson, kontinuerligt tjänstgörande soldat på andra pansarskyttekompaniet.
”Det är intressant och lärorikt, 90-systemet har ju drygt 20 år på nacken men det är fortfarande riktigt slagkraftigt,” säger Martin Jansson, kontinuerligt tjänstgörande soldat på andra pansarskyttekompaniet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
” Jag är mycket nöjd hittills, det här passar mig perfekt när jag ändå var arbetslös.” säger Fredrik Andersson, nyanställd som tidvis tjänstgörande soldat på I 19. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Det är intressant och lärorikt, 90-systemet har ju drygt 20 år på nacken men det är fortfarande riktigt slagkraftigt,” säger Martin Jansson, kontinuerligt tjänstgörande soldat på andra pansarskyttekompaniet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Den grundläggande vagnsutbildningen som nu pågår är uppdelad på tre täter, två med kontinuerligt tjänstgörande, K-soldater, och en med tidvis tjänstgörande, T-soldater.
– Att vi delat upp det beror bland annat på att det blir lite olika utbildningstid och innehåll, berättar kapten Morgan Frööjd, kurschef.

Mycket vagnstid

Ena täten av K-soldater får en cirka 13 veckor lång utbildning som innehåller en grundläggande förarutbildning  som ger förarbevis på vagnen, de får även en skjututbildning, men endast med simulator, det så kallade BT-systemet. Resten av K-soldaterna får en 10 veckors förarutbildning.
– En bra utbildning med bra resurser, vi är max fyra elever per vagn och det ger mycket tid i vagnen.  Det är intressant och lärorikt, 90-systemet har ju drygt 20 år på nacken men det är fortfarande riktigt slagkraftigt, berättar Martin Jansson, kontinuerligt tjänstgörande soldat på andra pansarskyttekompaniet.

Passar perfekt

För de tidvis tjänstgörande soldaterna är utbildningen 14 veckor lång utan uppehåll för påsklov och annat, den innehåller förutom att de får grundläggande förarutbildning även en skjututbildning som innehåller skarpskjutningsmoment. Fredrik Andersson är en av T-soldaterna som nu utbildas.
– Det blev att växla om från min tidigare militära erfarenhet, jag gjorde nämligen lumpen 2006 på Amfibieregementet. Men jag är mycket nöjd hittills, det här passar mig perfekt när jag ändå var arbetslös. Jag får en 14 veckors grundutbildning på stridsfordon 90 som man sedan kan bygga vidare på, berättar en nöjd Fredrik Andersson.

Lång ifrån färdigt

– Det är viktigt att poängtera att detta innebär att varken förare eller skytt har förmågan att utan kompletterande utbildning ingå i gruppövningar med hög tillämpningsgrad eller hög stressfaktor. Men det här är en bra grund att stå på när vi ska bygga upp våra mekaniserade förband, säger kurschefen Morgan Frööjd.