Dags för högvakt

Under fyra veckor får cirka 150 soldater och befäl byta skjutövning på övningsfält mot parad vid slottet för just nu går personal från Skaraborg regemente högvakt.

– Det är skönt med varierande tjänst men det finns både bra och dåliga sidor av verksamheten. Det är ju inte den mest stimulerande tjänsten men att få vara med och visa upp förbandet från sin bästa sida ger en känsla av stolthet, säger soldat Jacob Ranevall

Skaraborgs regemente vaktar slottet Foto: Jonas Hellstedt/Försvarsmakten
Efter intensiv träning är det dags för första pågången.
Efter intensiv träning är det dags för första pågången. Foto: Jonas Hellstedt/Försvarsmakten
Efter intensiv träning är det dags för första pågången. Foto: Jonas Hellstedt/Försvarsmakten

Enligt tradition delar Försvarsmaktens olika förband upp ansvaret för säkerheten kring skyddsobjekten Stockholms slott samt Drottningholm. Efter några veckors intensiv träning är det soldater och officerare från Skaraborgs regemente som finns på plats för att vakta slotten. Den 6 mars var det dags för första styrkan från regementet att lösa av personalen från Norrbottens Flygflottilj F21 vid de kungliga slotten. Avlösningarna gick bra vid båda slotten och de inblandade kunde andas ut och vara nöjda med sin insats. 

I lördags den 9 mars löste de resterande soldaterna och befälen från P 4 av den första styrkan på de båda slotten. Så kommer det sedan fortsätta mellan dessa båda styrkor, under de fyra veckor förbandet ska bemanna högvakten.

En normal dag är för de flesta som ingår i högvaktsstyrkan väldigt rutinmässigt uppstyrd. De som tillhör posterna står antingen på sina pass eller så vilar de. På natten är avlösningarna tysta för att inte störa de som bor i gamla stan. 

Under tiden soldaterna står på sina pass övervakar de tilldelade områden. Till skillnad från den klassiska engelska vakten man ofta ser på film så får soldaterna kort svara på frågor under det att de står på sina pass.

Varje dag kl 12:15 sker en större avlösning där fanorna är med och under mars månad är det  soldaterna från Skaraborgs regemente som genomför den.