”Våra soldater förtjänar det bästa”

Anders Rydström har just tagit blodprov. Nu blir han vaccinerad mot stelkramp, polio, difteri och andra farligheter. Snart åker han till Afghanistan. Uppdraget är att spela ceremonimusik och underhålla personalen tillsammans med de svenska fältartisterna.

Musikern Anders Rydström får vaccination inför sin insats i Afghanistan. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Förbandsläkaren talar med Anders Rydström om insatsen och nödvändiga vaccin.
Förbandsläkaren talar med Anders Rydström om insatsen och nödvändiga vaccin. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Förbandsläkaren talar med Anders Rydström om insatsen och nödvändiga vaccin. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Under en veckas tid kommer Anders och några av hans kamrater från Arméns musikkår att spela på den svenska och på den tyska campen. Att åka till Afghanistan och spela musik ser han som en självklarhet.
– Som anställd måste man vara beredd på att ta uppdrag i utlandet, och detta är en dag som vi har väntat på. Om det är någon vi ska spela för så är det våra soldater. De riskerar sina liv, och de förtjänar att få det bästa tillbaka.
Att musikerna åker just nu beror på att man i Afghanistan går över i en ny organisation, Nordic Baltic Transition Support Unit, som består av Sverige, Finland, Norge och Lettland. Det nya samarbetet kommer att manifesteras med en ceremoni där musikkåren deltar.

– Musikerna kommer att spela musik som representerar de olika nationerna. Utöver ceremonin blir det dessutom underhållning med musikgissning och schlagers, säger Olle Hermansen som är musikinspektör på Försvarsmusiken.
Under veckan i Afghanistan ska musikerna ur Arméns musikkår hålla två egna konserter, spela vid två ceremonier samt göra två uppträdanden tillsammans med fältartisterna.

– Vi kommer att stötta fältartisterna och deras rockband och det är något vi ser mycket fram emot. Samtidigt är detta bara en försmak av vad som kommer på veterandagen här i Sverige den 29 maj. Då kommer vi att uppträda i storband tillsammans med fältartisterna och deras solister, säger Björn Nyman som arbetar som ställföreträdande chef på Arméns musikkår.
– Det ska bli spännande att åka. Jag har varit i Kosovo tidigare, men Afghanistan ligger längre bort och det är ett sargat område. Jag föreställer mig att jag kommer att återvända med mer perspektiv på hur bra vi har det här i Sverige, säger Anders Rydström.