Ungdomar på kurs

Måndag förmiddag ryckte sju ungdomar från Norrbotten in på Flygvapenfrivilliga region Nords vinterkurs på flottiljen. Det var med glada miner, deras förhoppning för kommande veckan både syntes och hördes. För vissa är F 21 mer eller mindre deras andra hem. Två av ungdomarna har varit aktiva sedan hösten 2009, andra är lite nyare.

Först hårt arbete, sedan belöning. Korvgrillning och marshmallows höjde trivseln. Foto: Helena Dahlén/FVRN
Tungt att skotta vinterns snömängd som denna vecka sjunkit ihop av det varma vädret.
Tungt att skotta vinterns snömängd som denna vecka sjunkit ihop av det varma vädret. Foto: Helena Dahlén/FVRN
Varmt och gott inne i tältet efter en natt. Eldposten har gjort sitt jobb, elden får inte slockna.
Varmt och gott inne i tältet efter en natt. Eldposten har gjort sitt jobb, elden får inte slockna. Foto: Helena Dahlén/FVRN
Instruktör Roger Dannefrid och eleven Filip Persson.
Instruktör Roger Dannefrid och eleven Filip Persson. Foto: Helena Dahlén/FVRN
Tungt att skotta vinterns snömängd som denna vecka sjunkit ihop av det varma vädret. Foto: Helena Dahlén/FVRN
Varmt och gott inne i tältet efter en natt. Eldposten har gjort sitt jobb, elden får inte slockna. Foto: Helena Dahlén/FVRN
Instruktör Roger Dannefrid och eleven Filip Persson. Foto: Helena Dahlén/FVRN

De två första dagarna inleddes intensivt med information och lektioner i förberedande syfte för det kommande fältdygnet.

Väl ute möttes ungdomarna av underbart väder. Alla var skeptiska och tänkte att snön skulle fastna som lim under dem välkända ”vita blixten”-skidorna. Vädret bedrog oss, det var underbart. Utan att dra ner på tempot genom att skapa styltor under skidorna tog de sig framåt, däremot gick det lite sakta utför på grund av bindningar som krånglade.

Väl framme så sprudlade energin igen, men dog snabbt ut när dem inte hade fått i sig den energi de behövde. Ett problem som är väldigt enkelt att åtgärda. Som belöning för deras tappra insats fick de grilla korv och marshmallows innan listan för vem som skulle sitta och vakta elden skrevs.

Februariregn

På väg in till flottiljen under torsdag förmiddag möttes de av regn. Det drog ner deras stridsvärde och motivation, men in skulle de. Troligen motiverade sängarna och de torra strumporna mest till den bestämda skidåkningen.

Resten av dagen vårdade de den gemensamma och personliga materiel som använts.  En utvärdering av veckan återstår innan de lämnar in materielen på serviceförrådet och rycker ut på fredag morgon.

När jag frågar Filip Persson om veckan som gått så låter han nöjd och konstaterar att det har varit bra i det mesta, men att det var tungt att skotta så mycket som de fick göra. Det finns alltid förbättringspunkter och önskemål från eleverna.

– Ni får gärna ha kursen på en annan tid, kanske kring jul, då det är mer snö. Man blir väldigt ledsen när man ska sätta sig ner när där det är blött för att har regnat, tillägger han med glimten i ögat.

Roger Dannefrid, en av instruktörerna på kursen, tycker att de hade gott utbildningsväder.

– Det här är inte det bästa, utan bland det värsta man kan råka ut för under en vinterutbildning.  Det i sig är en lärdom för ungdomarna. Det viktigaste är att humöret är på topp!