Säkerhet på högsta nivå

Vid jägarbataljonen är nivåhöjande utbildning en del av vardagen, både bokstavligt och kunskapsmässigt.  Totalt 19 soldater och officerare utbildas nu inom den andra nivån i bergsförmåga. En del i den utbildningen är instruktör i bergssäkerhet. – En mycket viktig utbildning för att kunna verka i de extremaste terrängtyper som finns, berättar löjtnant Carl-Johan Olofsson, kursledare.

Tredje kursdagen var det dags för praktiska övningar utomhus, förutom skidteknik fick eleverna prova på rephasning. En teknik man använder sig av när man ska ta sig ned på ett säkert sätt i väldigt brant terräng. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
På onsdagsmorgonen var det full fart med iordningställande och tillpassning av skidutrustning.
På onsdagsmorgonen var det full fart med iordningställande och tillpassning av skidutrustning. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Utbildningen i bergssäkerhet avslutas på Kebnekaise. Där ska eleverna få ta del erfarenheter och förevisas hur personalen arbetade på haveriplatsen. Här en vy över kammen från sydtoppen och arbetet säkerhetsinstallationer.
Utbildningen i bergssäkerhet avslutas på Kebnekaise. Där ska eleverna få ta del erfarenheter och förevisas hur personalen arbetade på haveriplatsen. Här en vy över kammen från sydtoppen och arbetet säkerhetsinstallationer. Foto: Försvarsmakten
Adam Svärd genomför grupptest av lavinsändaren innan gruppen beger sig upp i terrängen för att åka skidor.
Adam Svärd genomför grupptest av lavinsändaren innan gruppen beger sig upp i terrängen för att åka skidor. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
På onsdagsmorgonen var det full fart med iordningställande och tillpassning av skidutrustning. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Utbildningen i bergssäkerhet avslutas på Kebnekaise. Där ska eleverna få ta del erfarenheter och förevisas hur personalen arbetade på haveriplatsen. Här en vy över kammen från sydtoppen och arbetet säkerhetsinstallationer. Foto: Försvarsmakten
Adam Svärd genomför grupptest av lavinsändaren innan gruppen beger sig upp i terrängen för att åka skidor. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Utbildningen inom bergsförmågan är reglerad i ”Utbildningsplan för rörlighet i bergsterräng”.  Utbildningsplanen är framtagen och utvecklad vid jägarbataljonen i Arvidsjaur med stöd av Markstridsskolan i Skövde och innehåller fem separata utbildningsplaner, en för respektive nivå.  De fem nivåerna är bergsjägare, bergsledare, alpin bergsledare, bergsmästare och chef bergsmästargrupp tillika funktionsföreträdare för den specifika bergsfunktionen.

Från Arvidsjaur till Kebnekaise

Just nu utbildas nio soldater, åtta officerare och två sjukvårdare inom nivån bergsledare, i den nivån ingår att utbilda sig till instruktör i bergssäkerhet.
– Vi börjar med teori och pratiska övningar här hemma i Arvidsjaur och fortsätter sedan med en större praktisk del i som avslutas på Kebnekaise, totalt är instruktörsutbildningen i bergssäkerhet på 10 dagar, berättar Carl-Johan Olofsson.

Under instruktörsutbildningen går deltagarna igenom ett mycket omfattande program, det handlar till att börja med materieltjänst som handhavande, förvaring och packning av utrustning. Det fortsätter sedan med att kunna inhämta väderprognoser och omsätta det i vad det kan innebära för förbandets verksamhet i bergsterräng.

Den tredje utbildningsdagen var den första dagen med praktisk utbildning. Efter att var och en eleverna gjort iordning sin utrustning var det alpin skidteknik på schemat.
– Vi måste börja med enklare skidåkning eftersom alla inte så god skidvana. Idag får dom också testa rephasning, en teknik man använder sig av när man ska ta sig ned på ett säkert sätt i väldigt brant terräng med mycket utrustning, berättar löjtnant Martin Erks, instruktör.

Adam Svärd från Karlstad går nu grundläggande utbildning till jägarsoldat, GUJ, och är en av dem som nu utbildas i bergssäkerhet. Adam har inriktningen att efter GUJ börja som soldat på bergsplutonen.
– Vi har ju hittills bara haft teori så det känns skönt att få komma ut och börja med praktiska övningar, säger han.

Livsviktig kunskap

Under den inledande delen ingår också lavinsprängning, här ska var och en kunna tillverka en laddning och förstå hur lavinsprängning tillämpas.
– Laviner är så mycket mer än bara ett ras av snömassor. För vår personal är lavinkunskaperna en livförsäkring. Det gäller det att kunna identifiera och undvika lavinfarlig terräng, känna till grunderna i snöstabilitetsbedömning och förstå hur kombinationen terräng, väder, snötäcke och människa skapar lavinfara, säger Carl-Johan Olofsson.

Tyst minut

När utbildningens inledning är avslutad här hemma i Arvidsjaur fortsätter personalen upp mot högre höjder och avslutningen ska ske på Kebnekaise, platsen där den fruktansvärda olyckan med det norska herkulesflygplanet inträffade för snart ett år sedan.
– Tanken är att vi som varit där och arbetat ska förmedla våra erfarenheter och förevisa hur vi jobbade i området. Vi ska bland annat förklara hur vi byggde fasta installationer för att överhuvudtaget kunna verka på platsen. I samband med att vi är där och genomför utbildning tänkte vi på enklaste sätt ha en tyst minut för de förolyckade och deras anhöriga på årsdagen den 15 mars, avslutar Carl-Johan Olofsson.