Rekrytering – en viktig del i vårt arbete

I tisdags startade Nolia-mässan i norra Sverige och Piteå var först ut. Fjärde sjöstridsflottiljen var ett av förbanden som fanns på plats och representerade Försvarsmakten.

William Fredriksson var en av flera som ville söka till marinen. Efter en lång pratstund med personalen vid montern fick han lite bättre koll på läget och svar på sina frågor. Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten
Johan Müntzing från HMS Ven passade på och berättade om hans erfarenhet som sjöman.
Johan Müntzing från HMS Ven passade på och berättade om hans erfarenhet som sjöman. Foto: Leah Zepeda Jorsell/ Försvarsmakten
Mattias Berglund kammade hem högsta poängen och därmed även första vinsten, vilket han var väldigt glad över.
Mattias Berglund kammade hem högsta poängen och därmed även första vinsten, vilket han var väldigt glad över. Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten
Intresset var stort för Försvarsmaktens monter som ständigt omringades av nyfikna ungdomar.
Intresset var stort för Försvarsmaktens monter som ständigt omringades av nyfikna ungdomar. Foto: Leah Zepeda Jorsell/ Försvarsmakten
Johan Müntzing från HMS Ven passade på och berättade om hans erfarenhet som sjöman. Foto: Leah Zepeda Jorsell/ Försvarsmakten
Mattias Berglund kammade hem högsta poängen och därmed även första vinsten, vilket han var väldigt glad över. Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten
Intresset var stort för Försvarsmaktens monter som ständigt omringades av nyfikna ungdomar. Foto: Leah Zepeda Jorsell/ Försvarsmakten

Nolia-mässan hålls årligen i Piteå, Umeå och Sundsvall och är en utbildnings- och rekryteringsmässa för ungdomar upp till 25 år. På plats fanns Fjärde sjöstridsflottiljen, A 9, I 19, F 21, skyddscentrum och hemvärnet. Försvarsmaktens deltagande  på mässan syftar till att besökarna ska få ett positivt första möte med myndigheten och attraheras till ett fortsatt engagemang inom Försvarsmakten. Armén och flygvapnet har deltagit tidigare år, men för marinens del är det första gången, något som var uppskattad bland besökarna.

– Det var kul att se att ni också fanns här idag, då hoppas jag att jag ska få lite mera information om flottan, säger William Fredriksson som är en av besökarna.

William är 18 år och kommer från Boden, han går sista året på gymnasiet och åkte till Piteå med sin klass. William Fredriksson är väldigt intresserad av att söka till grundläggande militär utbildning, GMU, mot marinen. Helst vill han jobba med något inom teknik och ser inga problem med om han måste flytta för att få jobba med det han vill.

– Min far är anställd i Försvarsmakten och jag själv är intresserad av flottan. Det som lockar mest är att vara ute till sjöss och få åka båt, säger han.

Johan Müntzing var en av yrkesinformatörerna som fanns på plats för att svara på frågor om marinen. Han har deltagit under båda dagarna och kommer även att åka till Sundsvall nästa vecka. Johan genomförde grundläggande militär utbildningen 2010 och har jobbat som signalmatros, men utbildar sig nu till sonaroperatör på HMS Ven som tillhör 42:a minröjningsdivisionen. Det är första gången han är ute och representerar flottiljen men det är en roll som han verkar trivas med.

– Det var mer roligt och lärorikt än vad jag hade förväntat mig. Det är kul att jag med min kunskap och erfarenhet kan locka folk att söka till oss, och om inte annat skapa ett större intresse för Försvarsmakten och vad vi egentligen sysslar med, säger han.

Med fem olika förband och med representanter från alla försvarsgrenar märktes det att det fanns en bred kompetens bland personalen vid montern. Men det var inte enbart nyfikenheten som lockade till sig folk, utan även Försvarsmaktens populära testmaskin.

– Det var mycket svårare än vad jag trodde först, men det var kul att testa det. Jag valde T-shirten för att jag tyckte att den var snyggast, säger Mattias Berglund 17 år, som var en av vinnarna under dagen.

Mattias har tänkt söka till grundläggande militär utbildning efter gymnasiet. Han vill helst jobba med att köra lastbil inom Försvarsmakten men säger att han är öppen för förslag.

Att förbanden själva måste engagera sig i rekryteringsfrågor är inget nytt, vi måste jobba hårt med rekryteringen för att få in de sjömän vi behöver. Det här är ett steg mot rätt riktning, och vi fortsätter med det redan nästa vecka i Sundsvall.