Officer anmäld för nazisthälsning

En officer på Skaraborgs regemente som gjort nazisthälsningar i samband med en festkväll har anmälts till Försvarsmaktens Personalansvarsnämnd (FPAN). Ytterligare två soldater har dessutom så kallade chefssamtal att vänta efter olämpligt uppträdande. – Jag ser mycket allvarligt på det inträffade, säger regementschef Fredrik Ståhlberg som efter en snabbt tillsatt utredning nu fått klarhet i vad som hänt och börjat vidta åtgärder.

Förra veckan hade ett kompani på Skaraborgs regemente lagutveckling. Kvällen avslutades på restaurang, där det bland annat konsumerades alkohol. De omkring 130 soldaterna bussades därefter till sina förläggningar och det var i samband med bussresan som officeren gjorde nazistiska uttalanden. Han bad sedan att få bli avsläppt och gjorde då en nazisthälsning när bussarna med kamraterna åkte förbi. För detta är han nu anmäld till FPAN. En soldat som uppges ha ropat något som kan tolkas som ”Sieg Heil” i bussen har ett chefssamtal att vänta. 

I en annan buss sjöngs en sång där den norske massmördaren Breivik nämndes. Bussföraren upplevde det först som en hyllning till Breivik, men det har vid utredningen framkommit att soldaten sjöng en text om att Breivik borde avrättas. Även den soldaten har ett chefssamtal att vänta. Officeren och soldaten har tillsammans med kompanichefen och regementschefen varit hos bussbolaget och bett om ursäkt för sitt uppträdande. 

– Regementets personal är mycket professionell och gör ett väldigt bra arbete, både hemma och internationellt. Nu har det dock inträffat en händelse på en av våra enheter, en händelse som jag ser mycket allvarligt på och denna har nu utretts. Sådant här beteende hör inte hemma i Försvarsmakten och är helt oacceptabelt. Jag har också pratat med alla inblandade och de är nu mycket ångerfulla, säger Fredrik Ståhlberg. 

Chefen för produktionsstabens arméavdelning i Högkvarteret, brigadgeneral Stefan Andersson, är nöjd med den snabba utredningen.

– I Försvarsmakten har vi en gemensam värdegrund som vi tillsammans är beredda att försvara, säger Stefan Andersson. Det är bra att Skaraborgs regemente resolut nu har hanterat frågan.