”Ni har gjort något stort som är värt respekt”

Under tisdagen den 26 februari genomfördes medaljceremoni i Arvidsjaur för personalen ur första omgången av den operativa reserven. – Jag vill tacka er för ett väl genomfört uppdrag i den multinationella fredstyrkan, sa chefen för produktionsledningens arméavdelning, brigadgeneral Stefan Andersson, i sitt tal under ceremonin.

Brigadgeneral Stefan Andersson medaljerar soldater och officerare ur den operativa reserven som tjänstgjort i Afghanistan i tre månader. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Under ceremonin delade regementschefen Olof Granander ut I 19:s förstjänstmedalj till fem av soldaterna som även deltagit i arbetet i samband med Herkuleskraschen på Kebnekaise, Dennis Henriksson var en av dem som denna dag även fick denna utmärkelse.
Under ceremonin delade regementschefen Olof Granander ut I 19:s förstjänstmedalj till fem av soldaterna som även deltagit i arbetet i samband med Herkuleskraschen på Kebnekaise, Dennis Henriksson var en av dem som denna dag även fick denna utmärkelse. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Under ceremonin delade regementschefen Olof Granander ut I 19:s förstjänstmedalj till fem av soldaterna som även deltagit i arbetet i samband med Herkuleskraschen på Kebnekaise, Dennis Henriksson var en av dem som denna dag även fick denna utmärkelse. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Försvarsmakten har sedan hösten 2006 avdelat ett förband motsvarande ett skyttekompani som det som numera kallas operativ reserv. Syftet med reserven är att ha tillgång till omedelbart insatsberedda förband som vid behov kan förstärka redan pågående insatser internationellt samt att stödja samhället vid svåra påfrestningar inom ramen för Försvarsmaktens huvuduppgifter.

Norrbottens regemente ansvarar i år för operativa reserven, den har denna gång använts som ett stöd till den pågående insatsen i Afghanistan. Den första omgången som idag medaljerades åkte ner i slutet av november.
– Vi har fungerat som stöd med allt möjligt som behövs, det rör sig om allt från bevakningsuppgifter, eskort av transporter, mindre patruller och närskydd. Det har fungerat jättebra och vi har löst de uppgifter vi fått, berättade soldaten Dennis Henriksson.

Lindra nöd och lidande

Totalt 36 soldater och officerare ur den första omgången av den operativa reserv som tjänstgjort i Afghanistan under cirka tre månader fick denna dag Försvarsmakten medalj för internationella insatser. Brigadgeneral Andersson poängterade i sitt tal om allvaret i många av de uppgifter Försvarsmaktens personal löser varje dag, året runt.
– Att tjänstgöra i en internationell operation, långt från familj, vänner och kamrater, under i många fall mycket riskfyllda förhållanden, är en uppoffring och en påfrestning. Men framförallt - tjänstgöringen ger oss möjlighet att lindra människors nöd och lidande. Ni har gjort skillnad för människor som behöver stöd och hjälp, det är något stort som är värt respekt. Jag vill också rikta ett tack till alla er anhöriga som förgyller den här dagen med er närvaro, ni är ett ovärderligt stöd och en trygghet för den enskilde soldaten under insatsen.

Hedrande

När operativa reserven kom ner till Afghanistan i november var det först fokus på att se till att överlämningen, i det här fallet från FS 23 till FS 24, skulle fungera smärtfritt med allt vad det innebär.
– Vi har en viktig uppgift för att hela insatsen ska kunna fungera. Jag är stolt att få vara en del i en helhet och det är hedrande att få medalj för det, avslutade Dennis Henriksson.