Närkamp på schemat

– Stundvis är det extremt jobbigt, med efteråt är det så värt det. Orden kommer från rekryten Theodor Åsblom, som lämnat Stockholm för sin grundläggande militärutbildning vid Artilleriregementet i Boden. Dagens schema är ett långpass närkamp, från klockan tio på förmiddagen till halv nio på kvällen.

Övningen som heter 360 grader försvar med vapen, handlar om att använda sitt vapen som hjälpmedel mot en angripare med pinne, batong eller yxa. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten

Svetten lackar och det är nära till rop och ibland skratt. I idrottshallen vid Norrbottens regemente övar ett 50-tal blivande soldater närkamp. Det handlar om att lära sig sju stora moment i den grundläggande utbildningen i närkamp, bland annat hur soldaten ska försvara sig mot ett angrepp med eller utan vapen.
– Det är viktigt att kunna försvara sig mot en angripare även när det inte går att använda sitt vapen, till exempel vid stora folksamlingar, berättar närkampinstruktören Alicia Alkert.
För rekryterna är detta en lång och fysiskt jobbig dag men humöret verkar vara på topp.
– Det är riktigt roligt och de flesta av oss har en bakgrund i någon form av kampsport, för mig personligen som tränat kampjutsu är det svårast att lära om sig hur grundställningen ska vara, säger Rasmus Johansson från Laxå i Närke.
Målet med närkamp är att på ett snabbt och säkert sätt få övertaget på en angripare och komma på säkert avstånd. Det låter lättare än vad det är i praktiken. Närkampsinstruktören
Alicia Alkert förklarar att koordinationen är det svåraste för nybörjare,
– Det är ganska mycket att tänka på i början, det är teknik med händer och fötter och öva in positioner och komma ihåg att böja på knäna, det gäller att få ihop tekniken så det blir en flytande rörelse.

Trots att det är svårt anser Alkert att det går bra för rekryterna, de kämpar på och visar vilja att lära sig.
– Det är riktigt tungt men jag kommer må så bra när vi kommer tillbaka till logementet ikväll, säger Emelie Hansson från Luleå. Henne kurskamrat under den grundläggande militärutbildningen Theodor Åsblom från Stockholm håller med,
– Några blåmärken kan inte ta bort känslan av att klarat av den här dagen, säger han.

Veckans närkampsutbildning kommer efter ungefär halvtid i under den grundläggande militärutbildningen som är nittio dagar, och rekryterna tycker att tiden gått fort.
– Tänk så mycket vi hunnit med redan och mer ska vi få lära oss, jag har inte ångrat att jag kom hit till A 9, avslutar Theodor Åsblom.