Mycket nytt att lära

Mycket nytt som ska läras på kort tid. Nya intryck, nya vänner och nya rutiner för de som ryckt in på grundläggande militär utbildning, GMU.– Jag känner mig som en ny person, säger Johan Ryding som tycker att de första veckorna på GMU varit en väldigt lärorik tid.

Intensiv första tid på grundläggande militär utbildning Foto: Joacim Harrby/Försvarsmakten
Johan och Malin tycker GMU på Kvarn känns bra, de kan fokusera helt på utbildningen.
Johan och Malin tycker GMU på Kvarn känns bra, de kan fokusera helt på utbildningen. Foto: Josefina Björkstrand/Försvarsmakten
Första gången som rekryterna övade på att skjuta från knästående.
Första gången som rekryterna övade på att skjuta från knästående. Foto: Josefina Björkstrand/Försvarsmakten
Johan och Malin tycker GMU på Kvarn känns bra, de kan fokusera helt på utbildningen. Foto: Josefina Björkstrand/Försvarsmakten
Första gången som rekryterna övade på att skjuta från knästående. Foto: Josefina Björkstrand/Försvarsmakten

Johan Ryding ryckte in på Skaraborgs regemente i Kvarn i slutet på januari för att genomföra GMU tillsammans med drygt 160 andra förväntansfulla rekryter. En av dem är Malin Andersson som också håller med om att det är mycket att lära sig.
– Man lär känna sig själv på ett helt nytt sätt, säger hon och berättar om när de hade utbildning i hasning och ålning. Det var jobbigt, hjälmen åkte ner i ansiktet och jag kände att kroppen tog slut. Det fanns inga krafter kvar. Tänk dig då vad skönt det känns när utbildningspasset är slut och du har klarat det. 

Efter den intensiva inryckningsveckan då precis allt var nytt har rekryterna fått ägna ett par veckor åt allt som krävs för att hålla god ordning på sin materiel. De har dessutom varit ute i fält för att testa sina nyvunna kunskaper. Vid nollgradigt och blötsnö fick de för första gången resa förläggning i mörker.

– Jag har upptäckt hur väldigt viktigt det är att ha rutiner och koll på sina grejor. Det blir konsekvenser direkt, stora som små. Vad tror du händer om du inte stänger packningen riktigt – det blir fullt med snö i den, till slut är allt blött, säger Johan som tycker att han fått nya insikter och kunskaper om sig själv.

Under dygnen i fält fortsatte utbildningen i hur utrustningen ska användas för att behålla stridsvärdet så högt som möjligt. Som så många gånger förr så är det otroligt lärande för rekryterna att själv får uppleva svårigheterna.

Utbildningen rullar nu på med bland annat omhändertagande av skadad, närkamp och fortsatta skjutövningar på skjutbanan och båda två tycker det känns bra så här långt.
– Alla som kan borde göra GMU, säger Malin. Man lär sig väldigt mycket som man har nytta av även civilt. Hon funderar nu själv på hur hon vill fortsätta efter utbildningen. Kanske tidvis tjänstgöring. Jag vill studera civilt men samtidigt fortsätta inom Försvarsmakten.