Möjlighet att tjänstgöra ibland

– Jag trivdes bra i lumpen och hade planer på en karriär inom Försvarsmakten men så dök det upp annat. Men när åren går har jag funderat på vad som är viktigt och insett att det militära är en stor del, säger Ulf Rydman som varit på krigsförbandskurs som tidvis tjänstgörande soldat. Nu när det finns möjlighet till att jobba inom Försvarsmakten på deltid blev det en bra möjlighet för mig

Det går snabbt att komma in det igen, soldatkunskaper repeteras under veckan. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Snart är veckan slut och det bär hemåt, för Ulfs del till sambo och dotter i Mölndal.
Snart är veckan slut och det bär hemåt, för Ulfs del till sambo och dotter i Mölndal. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Snart är veckan slut och det bär hemåt, för Ulfs del till sambo och dotter i Mölndal. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten

Till vardags arbetar Ulf Rydman med teknisk support inom Västra Götalandsregionen men nyligen blev det en vecka med helt annan verksamhet för honom.  Anställd som tidvis tjänstgörande soldat deltog han på den krigsförbandskurs som kompaniet han tillhör genomförde.
– Det blir ett spännande avbrott, något helt annorlunda mot vardagen. Tidvis tjänstgöring är givande, det ger perspektiv.  Man inser att allt inte behöver vara grå vardag, det finns alternativ. Man lär känna nytt folk, det är skönt att få vara ute och röra på sig till skillnad mot stillasittande under vardagen.

Krigsförbandskursen var en repetition av soldatkunskaper och som grupp börjar de nu svetsas samman även om det är en bit kvar till att hela plutonen känns tajt.
 – Alla har bakgrund från olika värnpliktskullar, det ger en stor kunskapsbas. Det har inte varit några direkta svårigheter utan mest givande med olikheterna, fortsätter Ulf.

Alla som tjänstgör som tidvis soldat får en tjänstgöringsplan så de vet när de ska vara inne och kan dialogisera det med sin andra arbetsgivare. Nästa gång Ulf och hans kompani ska ses är på krigsförbandsövning i september, något som Ulf säger att han kommer längta till.
– Jag hade gärna stannat, det känns lite bitterljuvt att åka hem. Den stora skillnaden nu mot när jag var värnpliktig är att här vill alla vara, ingen är hittvingad. Det ger en god stämning och alla arbetar aktivt för lagandan.

Om några veckor kommer det vara en testdag på regementet för de som söker anställning som tidvis tjänstgörande soldat och Ulf uppmanar de som gjort värnplikt eller militär grundutbildning att söka.
– Är du tveksam – testa. Det är en provanställningen så passar det inte kan man hoppa av.